Dutch Pastry Team op Bakkersvak & IJs-Vak 2023

Patisserie verheven tot kunst

Het Dutch Pastry Team bestaat uit professionele en vakbekwame patissiers die het ambacht ‘patisserie’ verheffen tot kunst. Jaarlijks organiseert het team de vakwedstrijden Dutch Pastry Award  en De Beste Bonbon van Nederland tijdens Bakkersvak & IJs-Vak. Daarnaast nemen teamleden deel aan (internationale) wedstrijden, verzorgen zij demonstraties, delen kennis en inspiratie, ontwikkelen recepturen en mallen voor sponsoren en vakbladen. De ambitievolle leden doen dit geheel vrijwillig met gezamenlijke doelen; de bakkerij branche in Nederland naar een hoger niveau tillen, (inter-)nationaal de Nederlandse patisserie een hoogwaardige uitstraling geven en de jeugd/vakmensen enthousiasmeren voor verfijnde patisserie. 

zondag 5 maart - demonstraties

Ook tijdens Bakkersvak & IJs-Vak toont het team de verfijnde kneepjes van het vak. Welke demonstraties kom jij bekijken? 

Kiki Suijkerbuijk

Kiki maakte in haar demo een dessertgebakje met verschillende lagen en smaken. Een dessertgebakje waarmee je verfrissend en vrolijk het voorjaar in gaat!

Bart de Gans

Bart liet in zijn demo zien dat plantaardig werkbaar en lekker is met een re-invented, plant based apple pie.

Joeri Vanderkerkhove

Joeri ging aan de slag met American cookies en liet in zijn demo meerdere technieken en smaken zien.

Robin Hoedjes

Een decoratie kan patisserie maken of breken. Robin liet verschillende technieken zien die op allerlei patisserie toepasbaar is.

Naast de demonstraties die te volgen waren op het podium, was Carlo Midiri heel de dag live te volgen terwijl hij bezig was met zijn showstuk van World Chocolate Masters.

Maandag 6 maart - Demonstraties & Dutch Pastry Award

Dutch Pastry Award

muziek pda 837x1024

Elk jaar organiseert Het Nederlands Patisserie Team de Dutch Pastry Award. Dit is dé patisserie wedstrijd in Nederland en de hoogst haalbare wedstrijd op gebied van patisserie.

Jaarlijks nemen gepassioneerde patissiers het tegen elkaar op met één doel; nummer 1 patissier van Nederland worden, de titel ‘Beste Patissier van Nederland’ in de wacht te slepen en toetreden als aspirant-lid van het Dutch Pastry Team. Welke getalenteerde patissier droomt daar nou niet van? De wedstrijd is toegankelijk voor iedereen die affiniteit heeft met het patisserievak en zijn skills van dit mooie ambacht wil tonen aan een groot publiek.

De showstukken vormen ieder jaar weer één van de hoogtepunten van vakbeurs Bakkersvak. Het is een visueel spektakel van vakmanschap, creativiteit en originaliteit. Tijdens Bakkersvak & IJs-Vak 2023 lieten de deelnemers hun fantasie los op het thema ‘Muziek’.

Dit jaar won Raoul Andriessen de eerste prijs. Voor zijn showstuk maakte hij onder andere gebruik van de techniek suikerblazen om zijn indrukwekkende onderwaterspektakel te maken.

Raoul is leerkracht bij de PIVA te Antwerpen waar hij les geeft in patisserie en suikerbewerking. Zijn doel is om te blijven leren en innoveren en daarnaast ook zijn leerlingen enthousiast te maken over de patisserie wereld. 

20230306 bakkersvak joniisraeli 072 er5 0616

Nick Banus won de tweede prijs met zijn showstuk gebaseerd op het bekende album Sour van Olivia Rodrigo.

Nick is werkzaam bij Patisserie Tummers. Hij deed mee aan de Dutch Pastry Awards omdat hij graag meer wilde leren en op zoek was naar een nieuwe uitdaging.

Carlo Lennarts ging met de derde prijs naar huis. Voor zijn showstuk maakte hij een indrukwekkende zwevende gitaar.

Momenteel werkt hij als Chef Patissier bij Smullies in Maastricht. Hij wist sinds jongs af aan al dat hij later iets met bakken wilde doen en op de middelbare school is zijn passie voor patisserie verder gegroeid.

20230306 bakkersvak joniisraeli 069 er5 0611

Raoul, Nick en Carlo zijn dankzij hun overwinning nu alle drie aspirant lid van het Dutch Pastry Team!

Demonstraties

Tussen de voorbereidingen en de uitreiking van de Dutch Pastry Award werden ook twee demonstraties gegeven. 

Carlo Midiri en  Peter Remmelzwaal gaven een demonstratie over de Pastry of the Day.

Joeri Vandekerkhove gaf hierna samen met Peter Remmelzwaal een demonstratie over American cookies.

Dinsdag 7 maart - Demonstraties & De Beste bonbon van nederland

De Beste Bonbon van Nederland

img20230307110733

De ‘Beste Bonbon van Nederland’ is een prachtige chocoladewedstrijd, gestart in 2020. De wedstrijd is nu al een begrip in de bakkerij- en horecabranche in Nederland! Jaarlijks ontwikkelen leden van het Dutch Pastry Team een bonbonmal in samenwerking met Chocolate World. Met deze mal maken de deelnemers hun inzending voor de ‘Beste Bonbon van Nederland’. Het creëren, ontwikkelen en maken van een juiste bonbon is ware ambachtelijke kunst. De vakkundige Dutch Pastry Team jury beoordeelt de bonbons op techniek, structuur en smaak.

De winnaar wint naast de officiële titel ‘Beste Bonbon van Nederland’ nog tal van andere mooie prijzen zoals; design ‘custom made’ wedstijdbokaal, bonbonmallen van Chocolate World en een exclusieve reportage.

Iedere deelnemer maakt gebruik van dezelfde bonbonmal. Deze editie was dat de Honoré van Chocolat World. Ze moesten in totaal 24 identieke bonbons meenemen naar Bakkersvak. De vulling moet opgebouwd zijn uit twee smaken, die elk weer uit twee structuren moet bestaan. De helft van de bonbons werd tijdens Bakkersvak tentoongesteld op een etalage tafel. De andere 12 werden blind gejureerd door een vakjury, die bestaat uit de leden van het Dutch Pastry Team en gastjury-leden. 

Femke Muuren won De Beste Bonbon van Nederland 2023 met haar bonbon met grapefruitgel met peper en de smaak van sinaasappel. Haar bonbons werden gepresenteerd samen met een showstuk van gele bloemen.

img20230307110659

Demonstraties

Tussen de voorbereidingen en de uitreiking van De Beste Bonbon van Nederland werden ook twee demonstraties gegeven. 

Kiki Suijkerbuijk en Robin Hoedjes gaven een demonstratie over de mogelijkheden met de nieuwe bonbonvorm van het Dutch Pastry Team, Chrystal.

Hierna volgde de demonstratie van internationaal demonstrateur Bram Hullebroeck.

Scroll naar top