Het Praktijklokaal op Bakkersvak: Van overgebleven brood en banket extra omzet maken; maar hoe?

GORINCHEM – Ondernemers komen dagelijks in aanraking met grote en complexe onderwerpen. Soms zelfs zo complex, dat een oplossing in een paar zinnen lastig te definiëren is. In Het Praktijklokaal gaat de organisatie van Bakkersvak samen met experts uit het vakgebied de uitdaging aan dit toch te doen door bijvoorbeeld antwoord te geven op de bovenstaande vraag.

“Uit onderzoek blijkt dat de nodige bakkerijen worstelen met problemen die in te delen zijn in drie pijlers: duurzaam ondernemen, gezonde voeding en winkelbeleving. In Het Praktijklokaal willen we bakkers op weg helpen door ze in korte tijd praktische handvatten te bieden die ze verder helpen hun bakkerij toekomstbestendig te maken”, zegt Corine Visser, Event Manager van Bakkersvak en IJs-Vak. Het Praktijklokaal is interessant voor zowel ondernemers, werknemers, studenten en aspiranten. In een kleinschalige setting worden er dagelijks meerdere praktische informatiesessies verzorgd waar actuele uitdagingen binnen de drie pijlers behandeld worden.

Duurzaam ondernemen
Duurzaam ondernemen; een mooie ontwikkeling voor het milieu en de maatschappij. Ook bakkers kunnen hierin hun steentje bijdragen. Maar hoe dan? In Het Praktijklokaal worden verschillende onderwerpen behandeld, die allemaal onder de noemer duurzaam vallen. Zo geeft Lydia Croll van Too Good to Go een simpele oplossing tegen voedselverspilling: via een app kan overgebleven banket en brood alsnog verkocht worden en daarmee ook extra omzet gedraaid worden. Sebastiaan Hetterschijt van Bakkersgrondstof bespreekt in zijn sessie duurzame grondstoffen. Hij gaat in op hoe er smaakvol broodmeel gemaakt kan worden van overtollig brood. Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan energiezuinige oplossingen. Stan Haenen van SoundEnergy legt bijvoorbeeld uit hoe de (rest)warmte in de bakkerij gebruikt kan worden om het pand te koelen.

Gezonde voeding
Waar vroeger de gemiddelde lunch bestond uit een boterham met kaas, is de consument steeds veeleisender en voedingsbewuster geworden. Er komt daarmee een groeiende druk op de bakker te staan. Want in hoeverre past brood nog in een koolhydraatarm dieet? En kan er eigenlijk wel op een gezonde manier genoten worden van patisserie? De consument laat zijn keuze steeds vaker afhangen van leefstijl aspecten zoals gezondheid en duurzaamheid. Frank Janssen van FoodBase gaat in zijn verhaal in op hoe bakkers in kunnen spelen op deze steeds veranderende koopmotieven van de klant. Ook wijdt hij een sessie aan de twee belangrijkste aankoopmotieven van de consument volgens het door FoodBase ontwikkelde 6G-model: Gezondheid en Gemak.

Winkelbeleving

Bij de ene winkel vliegt het assortiment als warme broodjes over de toonbank, terwijl er in de andere winkel hard gewerkt moet worden om klanten binnen te krijgen en houden. Grote kans dat winkelbeleving hier een grote rol in speelt. In haar lezing geeft Fiorienne Westenberg van Many Tastes praktische handvatten hoe er een vertaalslag gemaakt kan worden in de bakkerij op het gebied van marketing.

Praktische informatie Bakkersvak en IJs-Vak

Het volledige programma van Bakkersvak en IJs-Vak inclusief alle deelnemers en tijden is te zien op de website van de beurzen. De negende editie van Bakkersvak – en de eerste keer dat deze gelijktijdig plaatsvindt met IJs-Vak is op zondag 1, maandag 2 en dinsdag 3 maart 2020 in Evenementenhal Gorinchem. Voor meer informatie: www.bakkersvak.nl en www.bakkersvak.nl/ijs-vak.

Bezoeken?

Ben je geïnteresseerd om dé beurs voor ambachtelijk vakmanschap te bezoeken? Klik hieronder om je gratis te registreren voor Bakkersvak & IJsvak op 5, 6 & 7 maart 2023. 

DEEL DIT BERICHT

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top