Op Bakkersvak & IJs-Vak draait het niet alleen om noviteiten, demonstraties en inspirerende stands, maar ook om de mensen die de branche dagelijks vormgeven. We spraken twee bezoekers over hun ervaringen tijdens de beurs: een ervaren bedrijfsleider en een enthousiaste starter in het vak. Hun perspectieven geven een mooi beeld van hoe divers én verbindend de beurs is.




Nieuwe raakvlakken in de branche
De eerste bezoeker, bedrijfsleider van een bakkerij voor mensen met een beperking, komt vooral om bij te blijven. “Ik ben hier vandaag naartoe gekomen om een beetje op de hoogte te blijven van wat er in de bakkerswereld allemaal speelt,” vertelt hij. “Niet dat we heel veel nieuwe dingen kunnen aanschaffen, maar gewoon een beetje op de hoogte blijven. En er een gezellige dag van maken.”
Wat hem dit jaar opviel? “Dat er veel verschillende nieuwe vormen van raakvlakken met de bakkerij zichtbaar zijn. Mensen die bijvoorbeeld pindakaas aanbieden of andere producten, dat had je vroeger niet.” Naast het informatieve aspect, speelt ook het sociale element een rol: “Leuke praatjes gemaakt links en rechts en soms kom je bekende mensen tegen, dus dat is leuk.”
Eerste indruk van een starter
Voor de tweede bezoeker is het beursbezoek een primeur. “Ik ben 15 november pas begonnen in het bakkersvak,” vertelt hij. “Dus ik dacht: dit is een goede reden om hier te komen kijken wat er allemaal te verkrijgen is in de markt.” Hoewel hij nog niet de hele beurs had gezien, was hij al enthousiast. “Voor mij is het sowieso de eerste keer, dus eigenlijk verrast mij alles wel.”
Hij had zich van tevoren goed voorbereid. “Ik ben wel heel goed geïnformeerd door verschillende tijdschriften en krantjes die informatie deelden. Dus ik wist eigenlijk wel wat ik kon verwachten. Ik heb mezelf ook een beetje voorbereid zodat ik wist waar ik allemaal naartoe kon.”
Zijn ervaring tot nu toe is positief: “Ik ben al een bekende leveranciers tegengekomen, dus dat is ook heel gezellig. Maar ook de nieuwe stands waar ik al ben geweest en waar ik straks nog meer informatie hoop op te halen.”
Meer perspectieven uit de praktijk
Ook uit de bezoekersenquête blijkt dat de beurs breed wordt gewaardeerd. Een patissier roemde vooral het demonstratieprogramma: “Inspirerend. Vooral de demo’s van het Dutch Pastry Team.” Een student noemde de beurs “Een mooie en goede ervaring als je bakker wilt worden.” En een directeur import/export noemde het event zelfs “Een fantastische beurs om te netwerken. Veel leveranciers kunnen spreken. Een zeer toegankelijke beurs met veel verschillende ondernemers.”
Een plek voor iedereen
Of je nu al jarenlang actief bent in het ambacht of pas net je eerste stappen zet: Bakkersvak & IJs-Vak blijkt opnieuw een plek waar kennis, inspiratie en ontmoeting samenkomen. De beurs biedt ruimte voor innovatie en herkenning. En dat maakt het voor veel bezoekers een waardevolle dag.
Bekijk hier de interviews met de bezoekers: