Bakkerij Schuld

Bakkerij Schuld introduceert koolhydraatarm brood van bouwgraan

In 2023 werkte Bakkersvak en IJs-Vak met plezier samen met Bakkerij Schuld, een koploper op het gebied van duurzame bakkerijpraktijken. Tijdens het evenement dat jaar verzorgden Jan-Aart Schuld en Michel Schröder een inspirerende sessie in het kennistheater, waarin ze spraken over de ontwikkeling van hun energieneutrale bakkerij. Ze deelden innovatieve technieken, waaronder vacuüm koelen, wat de baktijd met wel 30% kan verkorten en tegelijkertijd de productkwaliteit verbetert. Hun sessie was een hoogtepunt, waarin werd aangetoond hoe duurzame technologie de bakkerijsector kan transformeren.

Bakkerij schuld’s nieuwste innovatie

In juni van dit jaar introduceerde Bakkerij Schuld een nieuw
koolhydraatarm brood, gemaakt van brouwgraan, in al haar filialen. Dit
circulaire ingrediënt wordt geleverd door MaGie Creations, een bedrijf dat
gespecialiseerd is in het verwerken van brouwgraan tot functionele ingrediënten
met een lage ecologische voetafdruk, geschikt voor brood, banket en zelfs
hybride vleesproducten.

Jan-Aart Schuld legt uit: “Goed brood begint met goede
ingrediënten. Daarom malen we zelf het tarwe dat we in ons brood verwerken. Al
jaren werken we aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk van onze
bakkerij, en het omarmen van brouwgraan sluit hier perfect bij aan.” Bakker
Michael Driessen voegt hieraan toe: “Brouwgraan helpt rechtstreeks om het
aantal koolhydraten in brood te verlagen, terwijl het tegelijkertijd extra
vezels en eiwitten toevoegt. Daarnaast verbetert het de smaak van het brood, wat
voor ons een prachtige bijkomstigheid was.”

de waarde van bouwgraan in de duurzame voedselproductie

Madeleine Gielens, oprichter en directeur van MaGie Creations, benadrukt het belang van brouwgraan voor de ontwikkeling van producten die zowel op gezondheid als duurzaamheid scoren. “Door brouwgraan te verwerken tot ingrediënten verminderen we voedselverspilling, wat op zijn beurt de behoefte aan landbouwgrond en zoet water voor voedselproductie vermindert,” legt ze uit. Brouwgraan, een bijproduct van de bierproductie, wordt vaak afgewaardeerd tot veevoer, biomassa, of weggegooid. Alleen al in Nederland wordt jaarlijks 560 miljoen kilo brouwgraan geproduceerd, wat een enorm potentieel biedt voor hergebruik in voedingsproducten.

innovaties in de spotlights op bakkersvak en ijs-vak 2025

Als organisatie van Bakkersvak en IJs-Vak vinden wij het belangrijk om innovaties en nieuwe initiatieven in de schijnwerpers te zetten. De duurzame stappen van Bakkerij Schuld, zoals hun werk met brouwgraan en hun energieneutrale bakkerij, weerspiegelen de toekomst van de bakkerijsector. Deze toekomst richt zich op zowel de milieu-impact als de productkwaliteit.

Blijf onze website en socials volgen voor meer updates en verhalen van vooruitstrevende bakkerijen zoals Bakkerij Schuld, terwijl we samen met onze partners streven naar een innovatieve toekomst in de bakkerijsector. Nu al benieuwd naar de deelnemers van Bakkersvak en IJs-Vak 2025 op 9, 10 en 11 maart in Evenementenhal Gorinchem? Bekijk hier de volledige deelnemerslijst!

 

 

Bezoeken?

Ben je geïnteresseerd om dé beurs voor ambachtelijk vakmanschap te bezoeken? Klik hieronder voor meer informatie.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top