Nutri-Score: Een leidraad voor gezonde bakkerijproducten

De Nutri-Score, al bekend op vele supermarktproducten, is ook relevant voor jouw bakkerij. Maar hoe werkt het precies en wat betekent het voor jou als bakker?

De Nutri-Score is oorspronkelijk ontwikkeld in Frankrijk om consumenten te helpen gezondere keuzes te maken tijdens het winkelen. Het beoordeelt producten op een schaal van donkergroene A tot donkeroranje E. Dit eenvoudige pictogram stelt consumenten in staat om direct te zien of ze een gezonde keuze maken.

nutri score hoog 0

De categorie van een product wordt bepaald door middel van een puntensysteem. Punten worden verdiend met eiwitten, vezels, fruit, groenten, peulvruchten en noten, terwijl punten worden afgetrokken voor suikers, calorieën, verzadigde vetten en zout. Het totaal aantal punten bepaalt in welke categorie het product valt. Dit betekent niet dat elk relatief ongezond product automatisch in de D- en E-categorieën valt. Elk product wordt namelijk vergeleken met andere vergelijkbare producten. Zo kan een stuk chocolade nog steeds een A- of B-score krijgen in vergelijking met andere stukken chocolade.

Het Nutri-Score-systeem is aangepast voor de Nederlandse markt na uitgebreid onderzoek, aangezien het oorspronkelijke Franse concept niet altijd goed aansloot bij de Nederlandse voedselmarkt. Het doel van het systeem is om consumenten aan te moedigen gezondere keuzes te maken, terwijl producenten worden gestimuleerd om hun producten gezonder te maken. Deze aanpassingen en doelen betekenen echter niet dat het systeem perfect is. Het Voedingscentrum wijst erop dat de Nutri-Score afwijkt van de Schijf van Vijf en ook producten buiten de Schijf van Vijf als gezond kan bestempelen. Desondanks is de Nutri-Score wel een handig hulpmiddel voor een gemakkelijke eerste stap naar gezondere voedingskeuzes.

Maar wat betekent deze score nu voor de bakkerijsector? Met de Nutri-Score kun je jouw klanten helpen bij het maken van gezondere keuzes. Hoewel de score momenteel voornamelijk in supermarkten wordt gebruikt en (nog) niet verplicht is, is het handig om er alvast rekening mee te houden, zelfs als je de score nog niet wilt toepassen in jouw bakkerij of productielijn.

Voor meer informatie over de puntentellingen per productcategorie kun je terecht op de website van het RIVM.

Bezoeken?

Ben je geïnteresseerd om dé beurs voor ambachtelijk vakmanschap te bezoeken? Klik hieronder om je gratis te registreren voor Bakkersvak & IJsvak op 5, 6 & 7 maart 2023. 

DEEL DIT BERICHT

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top