herfst sfeerfoto Dragee

Op bezoek bij exposant: Dragee

Door: Sharon Haans, Content Coördinator Bakkersvak- en IJs-Vak

In augustus 2023 ging team Bakkersvak- en IJs-Vak op bezoek bij Dragee om hun nieuwe barbecue persoonlijk te overhandigen. Op Bakkersvak- en IJs-Vak 2023 hebben zij de rebookprijs gewonnen en op Bakkersvak- en IJs-Vak 2025 zijn ze er wederom bij. Tijd om de distributeur van ambachtelijke chocolade bonbons en zoetwaren te bezoeken in hun prachtige atelier in Essen, België.

Over Dragee
Sinds 1982 is Dragee distributeur van ambachtelijke chocolade bonbons en aanverwante zoetwaren. 
Paul Woen, Sales Manager Nederland bij Dragee vertelt tijdens ons bezoek in het atelier in Essen enthousiast over alle ontwikkelingen en collecties binnen Dragee. Met trots worden alle met de hand gedecoreerde chocolade pralines en zoetwaren getoond. Deze bonbons worden ontwikkeld in het atelier van zusterbedrijf Chocolaterie Ickx in België. 

Ons bezoek in het atelier
Al bij binnenkomst zien we hoe de bonbons en zoetwaren in het atelier worden gemaakt door ervaren chocolatiers, voor elke gelegenheid ligt er verfijnde chocola in het atelier. Dragee werkt alleen met de beste grondstoffen, zoals Barry Callebaut. Op de vraag aan wie Dragee voornamelijk levert, antwoordt Paul Woen dat ze vooral leveren aan (banket-)bakkers, chocoladespeciaalzaken en delicatessenwinkels.

Chocolade Dragee

Herfstcollectie in atelier Dragee

Chocolade Dragee

Kerstcollectie in atelier Dragee

Naast alle Belgische chocoladeproducten, zoals een aantal voorbeelden hierboven, levert Dragee een zeer breed assortiment van andere chocolade- en zoetwarenartikelen zoals Italiaanse zachte nougat van Quaranta en ambachtelijke fudge uit Noord Ierland, diverse soorten koek en nog veel meer. Tijdens ons bezoek aan Dragee interviewden we Paul Woen over hun deelname als exposant aan Bakkersvak- en IJs-Vak. Lees hieronder verder:

Naast de introductie hierboven, wat kan je verder vertellen over Dragee en wat vind je de sterkte punten van jullie bedrijf?
Dagelijks worden alle chocolade pralines en aanverwante zoetwaren gemaakt door ervaren chocolatiers in het atelier in België. Wij werken alleen met de beste grondstoffen, zoals onze eigen receptuur bij Barry Callebaut. Dragee is een complete chocolade en zoetwaren groothandel. Als je chocolade wilt inkopen als professional ben je bij ons aan het juiste adres. Ons enthousiaste en vakkundige team helpt je graag. 

Met onze verfijnde en met de handgedecoreerde chocolade kun je in elk seizoen of gelegenheid jullie klanten verrassen. Voor elk seizoen, zoals met herfst, Sint, Kerst en Pasen, worden er nieuwe producten ontwikkeld op het gebied van smaak of uiterlijk. Deze constante drang naar innovatie, maakt Dragee en Ickx tot dé trendsetter op het gebied van hoogwaardige chocoladeproducten.

Wij vinden kwaliteit van onze producten enorm belangrijk en leveren alle producten dan ook met de grootst mogelijke zorg en het gaat zoveel mogelijk met onze eigen geconditioneerde wagens uit. 

Vertel ons wat meer over jezelf. Wat voor werk doe je binnen Dragee en hoe ben je met het vak begonnen? We zijn erg benieuwd waar je het meest trots op bent en hoe jouw passie voor het vak is ontstaan.
Mijn naam in Paul Woen en ik ben sinds 2016 verantwoordelijk voor Dragee. Samen met het Dragee salesteam, de binnendienst en onze chauffeurs proberen wij iedere dag zoveel mogelijk chocolade glimlachen op gezichten te toveren. Mijn passie is altijd in de Food & Beverages geweest. Niks is mooier dan voor een product te werken waar een consumenten beleving achter zit: de letterlijke glimlach.

Ik krijg veel energie om samen met de interne collega’s samen te werken om tot een mooi en smakelijk resultaat te komen. Iedere schakel is onmisbaar, van de productontwikkeling collega’s tot de collega’s in ons chocolade atelier en magazijn. Iedereen draagt zijn steentje bij om onze mooie handgedecoreerde pralines in de smaak te laten vallen.

Het echte wow-moment is er als klanten een rondleiding in ons chocolade atelier krijgen en ze met hun eigen ogen zien hoe onze pralines met grote zorg nog altijd met de hand worden gedecoreerd, over passie & ambacht gesproken.

Wat of wie inspireert jou het meest in de industrie?
Het ambachtelijke vak in zijn geheel is inspirerend om te zien ontwikkelen. Het ‘out of the box’ denken is bijzonder hoe men bijzondere smaak combinaties maakt of zich laat inspireren door andere branches. Onze collega’s van Product Ontwikkeling volgen trends in binnen- en buitenland, om deze vervolgens als inspiratie te laten dienen voor onze Praline of seizoen chocolade producten.

Welke uitdagingen zie je momenteel in de industrie en hoe gaan jullie daar binnen Dragee mee om? 
Een uitdaging die we in de markt zien is en al een poosje gaan de is, is dat de traditionele bakker aan het verdwijnen is. De bakker op de hoek in het dorp kan maar moeilijk opvolging vinden. Het is inderdaad vroeg opstaan en hard werken, maar passie voor ambacht laat zich niet leiden.

De afgelopen jaren hebben we nieuwe concepten zien ontstaan in het zogenaamde “Out Of Home” kanaal. Vroeger zat er bijvoorbeeld maar één ambachtelijke ijssalon in een regio van een aantal kilometer. Van heinde en ver kwam men er naar toe en zomers stonden de rijen buiten “tot ver om de hoek”. In de zomer was er meer dan genoeg verdiend om in de winter een paar maanden in de zon uit te rusten. Maar ook die markt is veranderd. Het ambacht en passie sterft niet uit, maar wordt op een andere manier beoefent, het hele jaar door. IJs voor in de warme zwoele zomer en chocolade voor de koudere gezellige donkere wintermaanden; het gaat hand in hand met elkaar. Sterker nog, er zijn nog nooit zoveel ijssalons, lokale chocolaterieën en speciaalzaken geweest.

Vroeger had men een aparte wijnwinkel, een aparte kaaswinkel, of een aparte notenzaak. Langzaam maar zeker is de speciaalzaak in concepten gaan denken en is er ‘blurring’ van assortiment ontstaan. De klant die nu een speciaalzaak binnenloopt voor een goede wijn, een goede kaas, vers gebrande noten of andere bijzondere producten, ook te kunnen verrassen met ambachtelijke chocolade van Dragee.

Als je iets zou kunnen meegeven aan nieuwkomers in het vakgebied, zoals bijvoorbeeld studenten, wat zou dat dan zijn?
Volg je passie, voel en beleef, denk out of the box, verras je gasten en klanten met de mooiste en lekkerste creaties. En dan die chocolate smile die daar op volgt.. Meer waardering kan je je dan toch niet wensen?

Jullie vertelden dat Dragee constant bezig is met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van chocolaterie. Kan je nog wat meer vertellen over een innovatie of ontwikkeling binnen Dragee?
Voor kerst 2024 heeft het productontwikkeling team een vrijgespoten kerstboom gecreëerd, ter grote van een gemiddelde Sint letter. Deze ontwikkeling wordt zeer positief ontvangen door onze klanten. In dit artikel zie je al afbeeldingen van onze najaarscollectie, zoals hieronder en hierboven. 

Meer lezen over de activiteiten van Dragee? Lees hier meer over Dragee als exposant op Bakkersvak- en IJs-Vak 2025 op 9, 10 en 11 maart in Evenementenhal Gorinchem. 

"creating as many chocolate smiles as possible"
~ Dragee

Bezoeken?

Ben je geïnteresseerd om dé beurs voor ambachtelijk vakmanschap te bezoeken? Klik hieronder om je gratis te registreren voor Bakkersvak & IJsvak op 5, 6 & 7 maart 2023. 

DEEL DIT BERICHT

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top