baktarwe

Toenemend potentieel voor baktarwe: een win-win voor boeren en bakkers

Het aandeel van Nederlands baktarwe in producten zoals brood kan de komende jaren aanzienlijk toenemen. Dit blijkt uit recent onderzoek van Wageningen University & Research (WUR), uitgevoerd in opdracht van de PPS Nederlandse Baktarwe, een ketenproject waarbij ook het NBC betrokken is. Door een directe koppeling te leggen tussen de eiwitsamenstelling van tarwe en de uiteindelijke bakkwaliteit, kan deze kwaliteit al bij de oogst worden voorspeld. Dit biedt nieuwe perspectieven voor zowel telers als bakkers.

Volgens onderzoeker Twan America ligt er een duidelijke win-win situatie in het verschiet. Momenteel worden boeren betaald op basis van het eiwitgehalte in de tarwe, terwijl de daadwerkelijke bakkwaliteit vooral afhankelijk is van de specifieke samenstelling van die eiwitten. “Veel boeren gebruiken nu stikstofbemesting om het eiwitgehalte te verhogen,” zegt America. “Maar wanneer de beoordeling verschuift naar de kwaliteit van de eiwitsamenstelling in plaats van de hoeveelheid, wordt het gebruik van stikstof minder belangrijk. Dit kan op zijn beurt leiden tot minder stikstofgebruik en minder milieubelasting. Op de lange termijn zie ik hier zeker potentie.”

Baktarwe: Van Bijproduct naar Serieuze Oogst

Koen van Didden, een akkerbouwer uit Limburg, kijkt optimistisch naar de toekomst. “Graanteelt in Nederland is uitdagend door de wisselende omstandigheden, maar ik geloof dat technische ondersteuning bij de teelt en bij het kiezen van het juiste oogstmoment een keerpunt kan zijn. Zo wordt baktarwe een serieuze oogst met bijbehorende financiële meerwaarde.”

Renee Pater van Het Graanschap, een samenwerkingsverband tussen biologische boeren en bakkers, deelt dit optimisme: “Voor onze telers is de bakwaarde van het graan het uitgangspunt. Als zij tarwe kunnen leveren die voldoet aan de afgesproken bakwaarde, krijgen ze de vooraf vastgestelde prijs, gebaseerd op een transparante kostprijsberekening.”

Volgens Pater motiveert deze transparante aanpak telers om actief deel te nemen aan de teelt van hoogwaardige baktarwe.

Graan van Eigen Bodem: Steeds Belangrijker

In het verleden werd tarwe voor brood voornamelijk geïmporteerd uit warmere landen zoals Oekraïne en Frankrijk. Nederlands graan was minder geschikt voor broodproductie. Maar door de oorlog in Oekraïne is de import verminderd, en dankzij een warmer klimaat en verbeterde tarwerassen stijgt de kwaliteit van het Nederlandse graan.

PPS Nederlandse Baktarwe: Een Ketenproject met Toekomst

Het onderzoek van WUR maakt deel uit van een grootschalig ketenproject dat tot doel heeft de barrières rondom Nederlands baktarwe weg te nemen. Twintig partijen uit de graan-, meel- en broodsector zijn hierbij betrokken. Namens de bakkerijsector nemen onder andere NBC, NVB en NBOV deel, naast diverse grondstofleveranciers.

De PPS Nederlandse Baktarwe, gestart in maart 2023, is een initiatief dat voortvloeit uit de Intentie van Nijkerk ‘Wij gaan voor eigen graan’. Dit project loopt tot en met 2027 en heeft een budget van €3,6 miljoen, gefinancierd door zowel de Topsector Agri & Food als het bedrijfsleven.

Bron: NBC in samenwerking met Wageningen University & Research.

Bezoeken?

Ben je geïnteresseerd om dé beurs voor ambachtelijk vakmanschap te bezoeken? Klik hieronder voor meer informatie.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top