beeld 2 linkedin en facebook wegwerpplastic apr uid 643817808a985

Toeslag op plastic wegwerpverpakkingen vanaf 1 juli

Met ingang van zaterdag 1 juli zijn ondernemers verplicht een toeslag te vragen voor plastic wegwerpverpakkingen die worden gebruikt voor afhaalmaaltijden en dranken. Daarnaast zijn zij verplicht om consumenten een alternatief aan te bieden. Dit alternatief kan bijvoorbeeld bestaan uit een herbruikbare beker die na gebruik moet worden teruggebracht, waarbij eventueel een borg kan worden gevraagd. Maar welke invloed hebben deze regels op de bakkerij- en ijssector?

Elke dag worden in Nederland maar liefst 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weggegooid. Het merendeel van deze verpakkingen wordt slechts eenmaal gebruikt voordat ze worden weggegooid. Niet al dit afval belandt in een afvalbak; een aanzienlijke hoeveelheid komt terecht op straat of in de natuur. Met deze nieuwe regelgeving beoogt de overheid te bewerkstelligen dat er minder zwerfafval in het milieu terechtkomt.

Deze nieuwe regels kunnen ook van toepassing zijn op jouw bedrijf. Indien je producten verkoopt die direct geconsumeerd worden en verpakt zijn in een bakje, beker of een andere vorm van verpakking, zijn deze regels ook op uw bedrijf van toepassing. Hierbij kun je denken aan belegde broodjes, kopjes koffie of ijsjes in een plastic bakje. Indien je een product verkoopt dat onder de eisen van de regelgeving valt, dien je een extra toeslag boven op de normale prijs te berekenen. De regels zijn niet van toepassing op voorverpakte voedingsmiddelen of dranken die de consument zelf nog verder moet bereiden, zoals het snijden van brood of het opwarmen van een product.

De hoogte van de toeslag mag door elk bedrijf zelf worden bepaald en de opbrengst hiervan mag het bedrijf behouden. Door de toeslag worden consumenten hopelijk gestimuleerd om zelf een beker of verpakking mee te nemen of te kiezen voor een herbruikbaar alternatief. Ook worden verkopers en producenten van deze producten met deze regelgeving aangemoedigd om meer herbruikbare alternatieven aan te bieden. Zo kunnen zij bijvoorbeeld de opbrengst van de toeslag gebruiken om alternatieve opties te financieren.

Op 1 januari 2024 komt er nog een regel bij. Vanaf deze datum mogen er helemaal geen plastic of plastic houdende verpakkingen meer aangeboden worden aan consumenten voor consumptie ter plaatse.

Wil je weten welke regels er precies voor jouw bedrijf gelden? Neem dan een kijkje op www.minderwegwerpplastic.nl, een website van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat speciaal voor deze informatie en vragen.

beeld 2 linkedin en facebook wegwerpplastic apr uid 643817808a985

Bezoeken?

Ben je geïnteresseerd om dé beurs voor ambachtelijk vakmanschap te bezoeken? Klik hieronder om je gratis te registreren voor Bakkersvak & IJsvak op 5, 6 & 7 maart 2023. 

DEEL DIT BERICHT

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top