In gesprek met: Lex Brakenhoff

Afgelopen week zijn wij van Vakbeurs Bakkersvak & IJs-Vak in gesprek gegaan met Lex Brakenhoff. Lex Brakenhoff is geen onbekende in de bakkerijbranche. Hij won in 2013 maar liefst 3 sterren voor zijn bakkerij. Zijn ambachtelijke bakkerij is gevestigd aan de Dorpsstraat in het prachtige dorp Assendelft. In 2011 is Lex mede-eigenaar geworden van het familiebedrijf en is de naam veranderd.

Op welke manier heb jij jouw invloed uitgevoerd binnen het bedrijf? En is je vader nog werkzaam in de bakkerij?
Sinds 2011 ben ik mede-eigenaar geworden en zijn we samen een VOF aangegaan. Op dit moment is mijn vader niet meer werkzaam binnen de productie, maar is hij voornamelijk verantwoordelijk voor de randzaken van de bakkerij. Een belangrijke invloed die ik heb uitgeoefend is een grote verbouwing aan de winkel en de bakkerij. Hierdoor is het mogelijk gemaakt om maar liefst 40% meer assortiment te genereren. Op die manier onderscheiden we ons echt van de bakkers uit de buurt. Wij richten ons hiermee meer op een luxer assortiment. De viennoiserie is uitgebreid en volledig zelfgemaakt. Ook het gebak is naar een hoger segment getild. Zo vind je bij ons geen gewone tompouce of een appelpunt, maar voornamelijk luxe eclairs en patisserie.

Open op zondag, is dit ook een beslissing die door jou is doorgevoerd?
Nee, deze beslissing loopt al sinds 2009. En tot op de dag van vandaag hebben wij hier geen spijt van. Wij zijn op zondag tot 12:00 uur geopend en draaien dan meer omzet dan op de gehele maandag of dinsdag.

Ik zag dat jullie gebruik maken van een webshop. Doen jullie dit al lang? En is er een stijging te zien tijdens de corona-periode?
Wij maken al langere tijd gebruik van de webshop. Er was zeker een stijging te zien tijdens de corona-periode, vooral rond de maand april. Op dit moment is die stijging weer afgenomen. De reden van het bestellen was ook gemak voor de klanten. Op die manier hoefden ze minder lang in de winkel te zijn en was de doorloop een stuk sneller.

Zijn er andere initiatieven die jullie hebben genomen tijdens de corona-periode?
Wij hebben niet echt grote initiatieven doorgevoerd binnen de bakkerij. Wel hebben wij thuismaakpakketjes samengesteld. En heeft deze periode mij meer tijd gegeven om met nieuwe ideeën aan de slag te gaan. Zoals brood in combinatie met sport. Brood past prima in een voedingsschema voor (intensieve) sporters. Ik deel mijn kennis daarover met veel plezier.

Wat is volgens jou op dit moment de belangrijkste trend in de bakkerijsector?
Wat wij merken in de bakkerij als belangrijkste trend -mensen willen het thuis gezelliger maken. Dit doen ze door luxer te ontbijten, uitgebreider te lunchen en vaker iets lekkers mee te nemen voor bij de koffie.

Hebben jullie nog leuke tips voor andere bakkers hoe ze het beste hun sociale mediakanalen kunnen gebruiken?
Wij maken zelf actief gebruik van Facebook en Instagram. Een belangrijk thema dat wij doorvoeren is het persoonlijk maken van je pagina. Laat vooral het verhaal achter de bakkerij zien. Wij vinden het ook leuk om wat van ons gezin te laten zien. Voor het schrijven van een goede tekst moet je echt de tijd nemen. En gebruik humor! 

Wat is jullie specialiteit binnen de bakkerij?
De duivekater is echt onze specialiteit. Het is een streekproduct uit de Zaanstreek. Vroeger werd het voornamelijk gegeten rond de feestdagen. Het is al meer dan 100 jaar een begrip. De duivekater is een langgerekt ovaal, zoet witbrood met een vleugje citroen. Wij bieden ook de mogelijkheid om de duivekater te laten bezorgen, voornamelijk rond de feestdagen is dit erg populair bij ex-inwoners uit de Zaanstreek.

Je vertelde al kort dat je bezig bent met een nieuw idee. Kun je daar iets meer over vertellen?
Op dit moment ben ik druk bezig met het opstarten van een bedrijf genaamd Muscleboulanger. Binnen dit bedrijf ligt de focus op het verbeteren van het imago van brood, voornamelijk volkorenbrood en de combinatie met sporten. Ik ben zelf het bewijs dat de combinatie van sporten en het eten van brood zeker werkt. Het is nog maar net van start gegaan, maar op de Instagram-pagina staan al verschillende blogartikelen en recepten.

Meer info:
Website – https://www.lexbrakenhoff.nl/
Facebook – https://www.facebook.com/BakkerijLexBrakenhoff
Instagram – https://www.instagram.com/lexbrakenhoff/

Lex Brakenhoff
Bakkerij Lex van Brakenhoff

Bezoeken?

Ben je geïnteresseerd om dé beurs voor ambachtelijk vakmanschap te bezoeken? Klik hieronder om je gratis te registreren voor Bakkersvak & IJsvak op 5, 6 & 7 maart 2023. 

DEEL DIT BERICHT

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top