verduurzaming

Persbericht | Bakkersvak & IJs-Vak zet duurzaamheid in de spotlights

GORINCHEM – Het milieubewustzijn bij beursorganisator Easyfairs neemt toe, zo ook bij de 10e editie van Bakkersvak & IJs-Vak op 5, 6 & 7 maart in Evenementenhal Gorinchem. En met een goede reden. Het doel van Bakkersvak & IJs-Vak? Meer vertrouwen creëren voor toekomstige generaties, met meetbaar succes en resultaten die groei stimuleren. Een toekomst waarin duurzaamheid centraal staat, ‘net zero’ de norm is en transparantie een gegeven. Dit betekent zinvolle kansen en veranderingen voor exposanten, bezoekers, partners, medewerkers én de wereld.

Lokaal en veganistisch

Als het gaat om het implementeren van ESG-onderdelen (Environmental, Social, and Governance), heeft Bakkersvak & IJs-Vak al behoorlijke stappen gemaakt met het nieuwe Veganplein. ‘Groen ondernemen’ is hét thema. We kiezen steeds vaker voor lokale producten, bij voorkeur biologisch of seizoensgebonden. Dit scheelt een hoop vervoer en daarmee ook een heleboel co2. Daarnaast laat het Veganplein veganistische opties zien in de bakkerijwereld; beter voor het milieu én voor de gezondheid. Hoe maak je als ondernemer duurzame keuzes wanneer het gaat om ingrediënten? En hoe word je een ‘veganfriendly’ bakkerij? Met partners als Bakels, Callebaut en Bridor wordt er gewerkt aan een groenere toekomst.

energie neutrale bakkerij

Ook in het kennistheater zet Bakkersvak & IJs-Vak zich in voor een duurzamere wereld. Als bakker doet Jan-Aart Schuld van Bakkerij Schuld dat onder meer door een lezing te geven over een energie neutrale bakkerij. Zo ligt er inmiddels al een ruime hoeveelheid zonnepanelen op zijn dak. Ook is hij bezig met de opslag van alle groene energie (verkregen vanuit windmolens). De overschakeling naar propaangas voor hetgeen dat nog nodig is, verlicht de kosten. Jan Aart verwacht dit jaar een volledig energie neutrale bakkerij te hebben. Michel Schröder, Vacuümkoeler bij Weber Vacuum Cooling en lid van het Boulangerieteam, speelt in op efficiënter brood bakken met o.a. de WeBake ECO. Deze energie efficiënte vacuümkoeler is met name geschikt voor klein brood en “Viennois” producten. Dit zijn een van de vele stappen naar een duurzame toekomst waar Bakkersvak & IJs-Vak een podium voor biedt.

duurzaamheid op de beursvloer

“Ondanks de lastige tijd waar we nu in zitten, blijft duurzaamheid een belangrijk onderwerp”, aldus Sharon Haans, Content Coördinator bij Bakkersvak & IJs-Vak. “Dat willen we niet uit het oog verliezen. Sterker nog, we laten nu zien dat we anders met onze omgeving om moeten gaan.” Als voorbeeld het cateringaanbod; dat is dit jaar uitgebreid met veganistische en vegan opties. Waar mensen bij elkaar komen én proeven centraal staat ontstaat afval. Tijdens de driedaagse beurs zijn er voor bezoekers en exposanten volop inzamelmiddelen aanwezig, zodat dit afval niet op straat of de grond terecht komt. En daarnaast produceert de beursorganisator minder papieren prints, waardoor er minder afval ontstaat. Door de komst van EasyGo kunnen bezoekers eenvoudig interessante stand scannen met de bezoekersbadge en na afloop ontvangt de bezoeker alle informatie over de gescande stand (Smart Badge Technologie). Met de missie ‘Visit the future’ en het oog op de toekomst werkt Bakkersvak & IJs-Vak daarmee aan een duurzame beursbeleving.

Bakkersvak & IJs-Vak kiest enkel voor de noodzakelijke offline promotie. Ook in het materiaal voor bijvoorbeeld bewegwijzering zijn keuzes gemaakt voor duurzaam geproduceerde en recyclebare materialen. Dat geldt ook voor disposables en verpakkingsmateriaal van onder andere cateringproducten. Zo worden de mogelijkheden voor recycling vergroot.

“Het is niet zo dat we enkel vanaf 2023 bedachten dat we Bakkersvak & IJs-Vak duurzamer in gingen steken”, zegt Haans. “We voelen ons als beursorganisator verantwoordelijk voor klimaat en omgeving en dit dragen we graag uit naar alle partners, exposanten en bezoekers.” De tiende editie van Bakkersvak en IJs-Vak vindt plaats op zondag 5, maandag 6 en dinsdag 7 maart 2023 in Evenementenhal Gorinchem. Kijk voor meer informatie en een gratis entreebewijs op www.bakkersvak.nl.

bakkersvak2020

Bezoeken?

Ben je geïnteresseerd om dé beurs voor ambachtelijk vakmanschap te bezoeken? Klik hieronder om je gratis te registreren voor Bakkersvak & IJsvak op 5, 6 & 7 maart 2023. 

DEEL DIT BERICHT

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top