ijsvakwedstrijden

Wie maakt het beste ijs? IJsVak-Wedstrijden brengen het talent samen

Tijdens Bakkersvak en IJs-Vak 2025 stonden de wedstrijden van de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders (VAIJ) weer garant voor spektakel, innovatie en vakmanschap. Drie dagen lang streden de beste ijsbereiders van Nederland om prestigieuze titels, en het publiek kon genieten van inspirerende demonstraties en leerzame workshops.

Zondag 9 maart


De Black Box Contest en het Meest Meesterlijke IJsje

 

De vakbeurs werd op zondag feestelijk geopend met het traditionele ijsontbijt door het Gilde van SVH Meesterijsbereiders. Na deze frisse start barstte de strijd los met de Black Box Contest. In deze wedstrijd kregen deelnemers een mystery box met onbekende ingrediënten en slechts één uur de tijd om een ijssmaak én een ijstaart te creëren.

🏆 Winnaars Black Box Contest: Mark van Gaal (IJs en Spijs, Haps) & Tim Palm (IJssalon Bastani, Eindhoven)

Later op de dag vond de wedstrijd om het Meest Meesterlijke IJsje plaats. Twaalf SVH Meesterijsbereiders presenteerden hun unieke creaties aan het publiek, dat zijn stem mocht uitbrengen. Met zijn smaak Mango Sticky Rice wist Luc Blok de meeste stemmen te verzamelen en won hij deze titel voor de derde keer!

🏆 Winnaar Meest Meesterlijke IJsje: Luc Blok (IJssalon Luciano, Wassenaar) – Mango Sticky Rice
🥈 Tweede plaats: Niels Hendrikse (IJssalon Soet en Zo) – Gold Billionaire
🥉 Derde plaats: Hans Kennis (IJssalon Smaak)

Maandag 10 maart


Strijd om de Gouden IJsspatel en de Gouden IJscreatie

 

Op maandag draaide alles om vakmanschap en snelheid. Maar liefst 60 ijsbereiders namen deel aan de voorronde van De Gouden IJsspatel, waarbij het perfecte karamel-ijs centraal stond. Uiteindelijk gingen de beste 20 finalisten de strijd met elkaar aan op het wedstrijdpodium.

🏆 Winnaar Gouden IJsspatel (Beste karamel-ijs van Nederland): Angelina Zuliani (Zuliani’s Gelato, Zoetermeer)

ijsvakwedstrijden

       Winnaars de Gouden IJsspatel 

Daarnaast werd er gestreden om De Gouden IJscreatie, waarbij deelnemers slechts zes minuten de tijd hadden om vier identieke ijscoupes te bereiden. De jury – bestaande uit vakexperts, een kinderjury en het aanwezige publiek – beoordeelde de coupes op smaak, originaliteit en presentatie.

🏆 Winnaar Gouden IJscreatie: Tim Palm (IJssalon Bastani, Eindhoven)

Een speciale vermelding ging naar de Beste Nieuwkomer, een prijs voor een veelbelovend talent in de branche.

🏆 Beste Nieuwkomer: Tom Querido (IJssalon de Hoop, Blaricum)

img 2911

      Winnaars de Gouden IJscreatie

IJssalon van het Jaar 2025: Wie wordt de beste van Nederland?

Op basis van de behaalde punten in de strijd om de Gouden IJsspatel en de Gouden IJscreatie, werden vijf ijssalons genomineerd voor de titel IJssalon van het Jaar 2025:

🏅 IJssalon de Hoop (Blaricum)
🏅 Patrijs Patisserie en IJs (Harderwijk)
🏅 Lorenzo IJssalon (Utrecht)
🏅 De Zoetekou (Bergeijk)
🏅 IJssalon Bastani (Eindhoven)

In de komende maanden zullen mystery guests deze ijssalons bezoeken en beoordelen op hygiëne, kwaliteit en gastvrijheid. Op 18 juni wordt de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt!

dinsdag 11 maart
 

Samenwerking tussen ijs en patisserie

Op de laatste dag van Bakkersvak en IJs-Vak stond samenwerking centraal. De VAIJ en het Dutch Pastry Team verzorgden samen inspirerende demonstraties en leerzame workshops.

De dag begon met de workshop IJs maken met studenten, waarin jonge talenten hun vaardigheden konden ontwikkelen. Later op de dag gaven SVH Meesterijsbereider Nils Hendrikse en Carlo Midiri van het Dutch Pastry Team een indrukwekkende demonstratie: Smashed Easter Eggs, een spectaculaire combinatie van ijs en chocolade.

Een geslaagde editie in 2025

De wedstrijden en demonstraties van de VAIJ op Bakkersvak en IJs-Vak 2025 lieten opnieuw zien hoe hoog het niveau van de Nederlandse ijsbereiders is. Sharon Haans, Content Coördinator Bakkersvak en IJs-Vak blikt terug: “We willen de VAIJ en alle deelnemers hartelijk bedanken voor hun geweldige inzet en de inspirerende wedstrijden en demonstraties op Bakkersvak en IJs-Vak 2025. De passie en het vakmanschap die we hebben gezien, tonen de kracht van de ambachtelijke ijsbranche. Namens de organisatie feliciteren we alle winnaars met hun welverdiende titel. We kijken ernaar uit om volgend jaar opnieuw samen te werken en dit prachtige ambacht in de schijnwerpers te zetten!”

Scroll naar top