PERSBERICHT | Bakkersvak & IJs-Vak 2025 zet nieuwe standaard voor de branche

bakkersvak en ijs-vak 2025

PERSBERICHT | Bakkersvak & IJs-Vak 2025 zet nieuwe standaard voor de branche

GORINCHEM – Bakkersvak & IJs-Vak 2025 heeft alle verwachtingen overtroffen. De laatste editie van het toonaangevende vakevenement voor de bakkerij- en ijsbranche bracht professionals uit het hele land samen in Evenementenhal Gorinchem op 9, 10 en 11 maart. De beursvloer bruiste van inspiratie, vakmanschap en innovatie. Bezoekers maakten kennis met de nieuwste trends, duurzame oplossingen en revolutionaire technieken. De combinatie van inhoudelijke kennissessies, interactieve workshops en een indrukwekkend aanbod vanuit exposanten zorgde voor een geslaagde editie.

Vakmanschap en vernieuwing centraal op de beursvloer

Een van de grote publiekstrekkers dit jaar was het Smaak- en Kennisplein, waar Dawn Foods en Royal Steensma live demonstraties gaven op het gebied van ijs en gebak voor iedereen. Hier werd gebruik gemaakt van diverse plant-based mixen van Dawn, aangevuld met de Vegantop van Debic. “Onze ervaringen op Bakkersvak en IJs-Vak zijn zeer positief, vanaf de eerste dag was het animo voor het Smaak- en Kennisplein groot en dat was mooi om te zien. Mensen raakten geïnspireerd en kwamen met veel vragen”, namens Romy Uijen, Patissier bij Dawn Foods/Royal Steensma.   

Daarnaast trok de terugkeer van het Boulangerieteam veel bekijks. In samenwerking met Debic, het professionele zuivelmerk van FrieslandCampina voor bakkers en patissiers, organiseerde het Nederlands Boulangerieteam de allereerste editie van de wedstrijd ‘De lekkerste croissant van Nederland’. Tijdens Bakkersvak & IJs-Vak 2025 werd de maker van de winnende croissant feestelijk bekroond.

Ook het Bakery Institute speelde een belangrijke rol op de beursvloer met een inspirerend programma voor zowel vakmensen als mbo-studenten. Bezoekers konden genieten van zorgvuldig samengestelde proefplanken rond de laatste trends in de sector, zoals plantbased en grondstoffen. Hiermee draagt het Bakery Institute actief bij aan de opleiding van een nieuwe generatie bakkers, iets wat de sector hard nodig heeft.

Inspirerende rondetafelsessies en pleinen

Dit jaar werden de sessies ‘Bakpraat’ en ‘Kletskoek’ geïntroduceerd door Pakhuis Marketing, waar experts tijdens rondetafeldiscussies en in podcastvorm actuele bakkerijthema’s, live én in podcastvorm bespraken. Met thema’s als ‘welke rol speelt brood in een gezond voedingspatroon’ en ‘is er nog voldoende kennis over grondstoffen’ werd het een groot succes.

Ook pleinen als het Marktplein, het plein van het Dutch Pastry Team en de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders waren drukbezocht. “Met een uitgebreid programma vol demonstraties en vakwedstrijden werden de zintuigen van bezoekers nog meer geprikkeld dan voorheen. Als organisator van Bakkersvak en IJs-Vak zijn we trots om jaarlijks de vakwedstrijden te hosten en de welverdiende winnaars in de spotlights te zetten”, aldus Sharon Haans, Content Coördinator van Bakkersvak en IJs-Vak. “Namens Bakkersvak en IJs-Vak de felicitaties aan alle winnaars van de vakwedstrijden. Dank voor jullie inzet en prachtige creaties die jullie toonden op de beursvloer”.

Netwerken en nieuwe samenwerkingen

Naast het opdoen van kennis en inspiratie bood Bakkersvak & IJs-Vak 2025 volop gelegenheid om te netwerken. Met meer dan 140 exposanten en een drukbezochte Exposanten Lounge werden er waardevolle connecties gelegd tussen ondernemers, leveranciers en vakverenigingen. Ook exposanten spraken van een geslaagde editie, met nieuwe leads en zakelijke kansen voor de toekomst.

“Op Bakkersvak en IJs-Vak komen onze klanten en leveranciers. Het is leuk om iedereen te leren kennen, nu krijg je echt een beeld bij onze klanten. De ervaring op de beurs is heel goed, het is constant druk bij ons in de stand”, geeft Bianca Bisschop, Marketing & Communicatie medewerker bij Spronk aan.

Een positieve vooruitblik naar 2026 en 2027

“Deze editie van Bakkersvak & IJs-Vak heeft opnieuw bewezen hoe waardevol het is om de sector bij elkaar te brengen,” zegt Martijn Brandse, Head of Event van Bakkersvak en IJs-Vak. “De innovaties, kennisuitwisseling en zakelijke kansen die hier ontstaan, vormen de basis voor de toekomst van de bakkerij- en ijsbranche. Ik wil mijn dank dan ook uitspreken naar alle exposanten, partners en bezoekers voor hun betrokkenheid. Dit succes is het resultaat van onze gezamenlijke inspanningen. We kijken nu al uit naar de volgende editie!”

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van Bakkersvak & IJs-Vak en de ontwikkelingen in de sector? Volg ons op social media en schrijf je in voor onze nieuwsbrief via www.bakkersvak.nl.

Het ambacht blijven proeven, beleven en versterken

Ook in 2026 het ambacht proeven, beleven én versterken?

Dat kan op 1 en 2 maart tijdens De Dag van het Ambacht! Een kleinschalig en smaakvol evenement voor bakkers, patissiers, chocolatiers en ijsbereiders, waarbij proeven centraal staat.

Ontmoet collega’s, bezoek de vakwedstrijden, doe nieuwe ideeën op en laat je zintuigen prikkelen.