Dobla is weer van de partij op Bakkersvak & IJs-Vak in 2025

basis cmyk
kris dobla bakkersvak

De 11e editie van Bakkersvak & IJs-Vak staat gepland op 9, 10 & 11 maart 2025 in Evenementenhal Gorinchem. Na het succes van de jubileumeditie dit jaar, kijkt Dobla weer uit naar hun deelname in 2025 om de bakkers en bakkerinnen live te spreken en gesprekken aan te gaan over hun bakkerijen, winkels, producten en creatieve uitspattingen. In dit interview duiken we samen met Kris Boer van Irca-Dobla in zijn kijk op de industrie en blikken we vooruit op zijn verwachtingen in de toekomst.

Wat leuk dat je meedoet aan deze Q&A, Kris! Wil jij ons wat meer vertellen over de innovatieve chocolade decoratie producent Dobla?
Dobla is sinds de oprichting in 1950 uitgegroeid tot een mondiale speler op de markt voor chocolade decoraties. Daarbij onderscheidt Dobla zich met een assortiment handgemaakte decoraties, waarmee het veel innovatiekracht heeft. De diepgewortelde roots in Nederland hebben ertoe geleid dat we marktleider in de Nederlandse markt zijn. In 2019 is Dobla overgenomen door Irca, waar Irca in Italië bekend staat als de one stop shop voor de bakkerij.

En wat is jouw rol binnen het bedrijf?
Ik ben dankzij mijn achtergrond salesmanager van de Nederlandse ambacht en foodservice bij Irca-Dobla. Een bakker ondersteunen met hoogwaardige producten, ideeën en creativiteit. Het is en blijft het mooiste vak dat er bestaat, laten we daar ook met z’n alle de mooiste dingen van en voor maken.

Natuurlijk zijn wij nu erg benieuwd wat je achtergrond is. Wil je ons wat meer vertellen hoe je tot deze positie bent gekomen?
Ik heb bij diverse bedrijven in de buurt van Leerdam gewerkt en stagegelopen (o.a. Bakkerij de Jager, Bakker van der Spek, Bakkerij van Gerard van Keulen). Na bakkerij verantwoordelijk van een taart speciaalzaak (Sweet Things) in Zeist te zijn geweest, ben ik een nieuwe uitdaging aangegaan als productontwikkelaar bij Bacu (Uden). Een waanzinnige kans om in een groeiend bedrijf een product ontwikkelingsafdeling te mogen opzetten die er tot dan toe nog niet bestond. Vervolgens kwam een nieuwe uitdaging kwam op mijn pad om met mijn achtergrond salesmanager van de Nederlandse ambacht en foodservice te worden bij Irca-Dobla. 

Dat is een heel portfolio aan ervaringen. Waar is jouw ambitie voor het ambachtelijke vak ontstaan?
Al vanaf mijn middelbare school duidelijk dat ik in de bakkerij wilde werken. Tot die tijd wilde ik altijd kok worden. Toen ik op de middelbare school tijdens “beroepenoriëntatie” praktijklessen kreeg om inzicht te krijgen in een groot hoeveelheid ambachten, ben ik geswitcht van kok naar bakker.

Je was vanaf een jonge leeftijd dus al zeker van je zaak. Wat wil je meegeven aan nieuwkomers in het vakgebied, zoals bijvoorbeeld de studenten?
In welk deel van het bakkerij leven je ook staat, het is hard werken, maar oprecht het is het mooiste vak dat er bestaat. Als brood zijnde lig je elke dag minimaal bij iemand op zijn bord, als banket product sta je altijd op tafel tijdens iets feestelijks. Tenzij het koffie met cake is, dan is het alsnog een belangrijke aangelegenheid. Wees trots op wat je maakt, alleen of samen met je collega’s.

Teamwork is zeker erg belangrijk. Wat zijn voor jou en jouw team nu de uitdagingen in de industrie en hoe gaan jullie hiermee om?
De prijzen, ook voor ons als leverancier, zijn behoorlijk gestegen. Hoe uitdagend ook, we moeten binnen het ambacht blijven zorgen voor mooie, lekkere en goede producten. De consument verwacht nog steeds veel van het ambacht, helemaal in deze tijden: een genietmoment moet ook écht genieten zijn.

Juist in tijd van uitdagingen werkt iedereen ook hard aan vernieuwing. Kun je iets vertellen over een innovatie of een nieuwe ontwikkeling waar jij enthousiast van wordt?
Er worden aan nieuwe technieken gewerkt voor de chocolade decoraties en decoraties die een bredere groep aanspreken vanuit Dobla. Hoogwaardige coatings en vullingen vanuit Irca welke in toepassing vernieuwend zijn in de Nederlandse markt.

Wat inspireert jou het meest in de industrie?
Creativiteit, van klein tot groot, dat is altijd inspirerend. Het ambacht maken we samen, zowel leveranciers als bakkers.

Wat zijn je verwachtingen van Bakkersvak- en IJs-Vak op 9, 10 & 11 maart 2025?
Alleen maar lachende gezichten uiteraard! Ik verwacht met name een goede opkomst. Eens in de twee jaar zal iedereen toch weer z’n praatje willen maken en inspiratie willen opdoen, zowel met leveranciers als met collega bakkers. Naast het zakelijke gedeelte is het sociale aspect van de beurs ook een grote toegevoegde waarde. Daarom zie ik graag complete bakkerijen terug op de beurs met het personeel vanaf de bezorger tot de mensen in de winkel. De bakkerijsector maken we met z’n allen, juist nu is het goed om elkaar fysiek te ontmoeten en ideeën met elkaar uit te wisselen.

Meer lezen over de activiteiten van Dobla? Lees hier meer over Dobla als exposant op Bakkersvak- en IJs-Vak 2025 op 9, 10 en 11 maart in Evenementenhal Gorinchem. 

"Creating chocolate excitement"
~ Dobla

Bezoeken?

Ben je geïnteresseerd om dé beurs voor ambachtelijk vakmanschap te bezoeken? Klik hieronder om je gratis te registreren voor Bakkersvak & IJsvak op 5, 6 & 7 maart 2023. 

DEEL DIT BERICHT

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top