man grocery shopping 2000 c07fdb23125843e1b55aaa2e7366a17b

Voedingsetiketten zijn niet duidelijk genoeg

Uit onderzoek van Multiscope blijkt dat wel 16% van de Nederlands moeite heeft met het begrijpen van de informatie op etiketten van voedingsmiddelen. Ook leest één op de drie de etiketten met voedingswaarden niet meer. Dit terwijl informatie over gezonde voeding steeds belangrijker wordt.

Weten wat je eet helpt je op weg naar een gezondere levensstijl. Green Chef, maker van gezonde maaltijdboxen, vindt de onduidelijkheid van de etiketten een gemiste kans en gaf Multiscope de opdracht om hier onderzoek naar te doen. Uit dit onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlanders behoefte heeft aan betrouwbare informatie over gezonde voeding. Wanneer deze informatie toegankelijker gemaakt wordt door jou als ondernemer, wordt een gezondere leefstijl ook beter bereikbaar.

Eerder schreven we al over de Nutri-Score, een handig hulpmiddel om in een blik te zien hoe gezond het gekozen product is in zijn categorie. Maar ook deze methoden heeft zijn valkuilen, waardoor er vaak toch aangeraden wordt om een duidelijk etiket te maken.


Wat zegt de wet?
Wat er precies op het etiket moet staan – en hoe – is vastgelegd in de Europese wet Voedselinformatie en in de Nederlandse Warenwet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of fabrikanten zich aan deze wetten houden. Ook producten die je online koopt, moeten voldoen aan deze wetten. Op de bestelsite moet je de etiketinformatie kunnen terugvinden. Alleen als de winkelier zelf een zakje om een niet-verpakt product doet, zoals vers gesneden kaas, hoef je er geen informatie op te zetten.

Vind je het lastig te bepalen welke definitie van toepassing is op jouw product? Is het niet helemaal duidelijk welke vermeldingen verplicht zijn op je etiket? Neem dan een kijkje op de website van Normec Foodcare via www.normecfoodcare.com.

Bezoeken?

Ben je geïnteresseerd om dé beurs voor ambachtelijk vakmanschap te bezoeken? Klik hieronder om je gratis te registreren voor Bakkersvak & IJsvak op 5, 6 & 7 maart 2023. 

DEEL DIT BERICHT

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top