Meester Boulanger Bas Gommans: “Ik wilde bewijzen dat de boerenbakker uit Sevenum het ook kan”

bas gommans meester boulanger

Meester Boulanger Bas Gommans: “Ik wilde bewijzen dat de boerenbakker uit Sevenum het ook kan”

Tijdens de inauguratie van de drie nieuwe Meesters spraken we met Bas Gommans, kersvers Meester Boulanger. In een gesprek vol persoonlijke inzichten vertelde hij over zijn weg naar het meesterschap, de fysieke en mentale strijd die hij heeft geleverd, en zijn missie om jonge bakkers te inspireren.

Leren van anderen en nooit opgeven

Voor Bas was de weg naar het meesterschap er een van doorzetten en jezelf blijven ontwikkelen. “Niet opgeven. En leren van anderen. Zoveel mogelijk leren,” vat hij zijn belangrijkste les samen. “Als ik zie wat ik de laatste drie jaar aan masterclasses en workshops gevolgd heb in heel Europa van een aantal hele grote internationale grootheden… Dat is ongekend.”

Hoewel hij altijd al een plan had, kwam er onderweg veel op zijn pad. “Ik kamp met behoorlijk wat fysieke klachten.” Die fysieke tegenslag maakte het traject extra zwaar, maar leverde ook mentale kracht op. “Mentaal heeft het iets meer kracht gegeven om toch door te gaan.”

Een meesterproef vol zelfreflectie

De meesterproef was voor Bas niet alleen een test van vakmanschap, maar ook van mentale weerbaarheid. “Ik had in mijn portfolio geschreven: er is maar één vijand tijdens mijn examen en dat ben ikzelf.” En dat bleek direct op de eerste examendag. “In mijn eerste deeg zat geen zout. Ik heb er gewoon een kwartier naar staan kijken terwijl ik het kapotgedraaid had.”

Die dinsdag werd een innerlijke strijd. “Ik heb echt tegen mezelf gevochten.” Een gesprek met de jury bracht hem weer op het juiste spoor: “Ze zeiden: ‘Waarom geniet je niet? Je moet nog één dag en alles kan nog!’” De woensdag verliep vervolgens als een droom. “Alles wat ik vastpakte, alles klopte. Tijd was wel een issue, maar ik dacht: als het afkomt, dan ga ik het niet meer uit handen geven.”

Een voorbeeld voor de jeugd

Met drie eigen winkels, een team van twaalf jonge bakkers en ruim zestig medewerkers, is Bas dagelijks intensief bezig met het vak. En juist dat jongere team is iets waar hij trots op is. “Mijn twaalf bakkers hebben een gemiddelde leeftijd van 26. Fantastisch mooi jong team. Ik ben al jaren bezig om jeugd op te leiden. En ik vind dat het allermooiste wat er is.”

Zijn betrokkenheid bij het onderwijs is groot: “Ik heb het geluk dat ik drie vakopleidingen bij mij in de regio heb zitten. Zowel Venlo, Nijmegen als Eindhoven. Op alle drie de scholen examineer en jureer ik al. En geef ik af en toe gastlessen.” Hij ziet het als zijn missie om te laten zien hoe bijzonder het bakkersvak is. “Ik wil nog meer op die scholen laten zien wat een fantastisch vak wij hebben.”

De droom die begon in 2013

Het verlangen naar de meestertitel begon voor Bas al jaren geleden. “In 2013 was ik erbij toen Wietse, Hiljo en Peter hun examen deden. En toen dacht ik: dat wil ik ook.” Toch leek het lange tijd buiten bereik. “Ik dacht: dat kan ik niet. Want het leek alsof het alleen weggelegd was voor de (brood)technische adviseurs van grotere firma’s die ook in het BoulangerieTeam gezeten hadden. Dus die ook nog eens heel veel ervaring hadden met internationale wedstrijden.”

Dat hij nu zelf de titel draagt, betekent dan ook veel. “Ik wilde bewijzen dat ook de boerenbakker uit Sevenum, zonder mij daarmee anders te positioneren, dat die dat ook kan. En ik kan het!”

Tot slot: een boodschap aan de jonge generatie

Voor de nieuwe generatie bakkers heeft Bas een duidelijke boodschap. “De meestertitel vergt een aantoonbare ervaring in het vak van tien jaar. Dus de jongelui die nu van school afkomen, zullen eerst de komende tien jaar hun portfolio gaan schrijven.” Zijn advies: “Leer zoveel mogelijk van andere mensen. Vraag iets en ik deel het met je. We houden anders geen mooie branche over, en we hebben zó’n mooi vak.”

Bekijk hier het volledige interview met Bas:

Volgende keer gaan we in gesprek met Paul van Pelt over het boek ‘Meesterschap’. Volg ons op de social media kanalen of schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Het ambacht blijven proeven, beleven en versterken

Ook in 2026 het ambacht proeven, beleven én versterken?

Dat kan op 1 en 2 maart tijdens De Dag van het Ambacht! Een kleinschalig en smaakvol evenement voor bakkers, patissiers, chocolatiers en ijsbereiders, waarbij proeven centraal staat.

Ontmoet collega’s, bezoek de vakwedstrijden, doe nieuwe ideeën op en laat je zintuigen prikkelen.