Tijdens de feestelijke inauguratie van drie nieuwe Meesters in het bakkersambacht werd niet alleen stilgestaan bij hun vaktechnisch hoogtepunt, maar ook bij de introductie van een bijzonder project: het boek Meesterschap. Deze uitgave, samen met een dynamische online versie, is ontwikkeld door Vereniging de Meesters en laat de gezichten en verhalen achter het vak zien. Paul van Pelt, verantwoordelijk voor PR en sponsoring binnen de vereniging én initiatiefnemer van het boek, deelt in een open gesprek de achtergronden en ambities van dit project.
“Als je al die enthousiaste, passievolle ondernemers en bakkers bij elkaar hebt, ben je natuurlijk op zoek hoe je dat gaat delen met andere mensen,” vertelt Van Pelt. “Individueel zijn ze keigoed in het onderstrepen van hun eigen verhaal.”
Met het boek wil de vereniging niet alleen eer betonen aan de huidige Meesters, maar vooral ook jonge vakgenoten stimuleren om zich te verdiepen in het ambacht van boulanger, patissier of chocolatier. Daarom is er bewust gekozen voor een dubbel formaat: een fysieke, fraai vormgegeven boekuitgave én een digitale versie die voortdurend geüpdatet kan worden.
“Een boek is eigenlijk van vroeger, want jonge mensen zoeken geen informatie meer in boeken maar op internet. Dus we hadden besloten toen we aan dit project begonnen om én het boek te maken én een digitale versie van het boek zodat we dat kunnen opwaarderen.”
Dat digitale platform krijgt nu direct uitbreiding met de verhalen van de drie nieuwste Meesters: Bas Gommans (boulanger), Nick van Doorn en Hans-Peter Winter (beiden patissier). Dankzij de online omgeving blijft de inhoud actueel en bruikbaar voor onderwijs en inspiratie.
De verbindende factor: passie voor het vak
Wat volgens Paul opvalt in de gesprekken met de Meesters is hun gedeelde liefde voor het vak én hun bereidheid die kennis actief door te geven aan de volgende generatie.
“Ze druipen allemaal van de passie voor het vak en daarnaast willen ze allemaal heel veel kennis delen met jongelui. Als je jonge mensen hebt die belangstelling tonen, die vertel je meer.”
Het boek is bij uitstek geschikt voor studenten in de hogere niveaus van het beroepsonderwijs in de bakkerijsector, die al richting hebben gekozen. Tegelijkertijd is het ook toegankelijk voor een bredere groep geïnteresseerden, dankzij het visuele karakter.
“Het boek is vooral een heel mooi plaatjesboek met handelingen en foto’s van producten of foto’s van hoe je iets maakt. Als ze door die foto’s getriggerd worden om meer te willen weten, misschien wel een recept te willen gaan maken, dan is het leuk.”
Diepere lagen en persoonlijke verhalen
Naast inspiratie en kennisdeling biedt het boek ook ruimte voor kwetsbaarheid. Veel Meesters zijn onderweg obstakels tegengekomen. Van Pelt denkt bijvoorbeeld aan het verhaal van Bas Gommans, die ondanks ernstige gezondheidsproblemen zijn Meestertitel wist te behalen.
“Als iemand dat heel goed weet te vertellen, dan ben ik geraakt. Dat was vandaag met Bas, als je dan hoort dat hij zo ziek is en zo lichamelijk pijn heeft maar toch heeft gezegd ‘dit ga ik doen’. Ja dan schiet ik vol.”
Meesterschap als inspiratiebron
De Meestertitel is meer dan een persoonlijke bekroning; het is ook een uitnodiging tot leiderschap in het vakgebied. Meesterschap, zowel het boek als de website, brengt dat gedachtegoed tot leven. Het is een bron van motivatie en voorbeeldgedrag, waarin jonge ambachtslieden zichzelf kunnen herkennen en aangespoord worden hun eigen weg te vinden.
Zoals Van Pelt het kernachtig omschrijft: “Als je een meester bent, móet je je vak kunnen verstaan.”
Met het boek Meesterschap slaat de vereniging een brug tussen ervaring en ambitie, tussen traditie en toekomst. Een levend naslagwerk voor iedereen die zijn liefde voor het vak wil verdiepen.
Bekijk hier het digitale boek.
En bekijk hier het volledige interview met Paul:
Volgende keer gaan we in gesprek met Hidde de Brabander over zijn creatie voor de ‘Table of Honor’. Volg ons op de social media kanalen of schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.