IJs-Vakbeurs

Evenementenhal Gorinchem opent de deuren op 7, 8 & 9 maart 2027  voor ijsbereiders, waar vakmanschap en innovatie centraal staan. Bezoek de vakbeurs Bakkersvak & IJs-Vak 2027 en ontdek de nieuwste trends en innovaties in de ijsbereiding. Tijdens deze vakbeurs kun je deelnemen aan de Smaak & Kennispleinen, demonstraties en worden er vakwedstrijden gehouden.

Voor wie?

Als er één ding is dat alle bezoekers van IJs-Vak met elkaar gemeen hebben, is het hun passie voor ijs.  En niet alleen ijsbereiders en -specialisten halen hun hart op op de beursvloer, ook voor bakkers en patissiers is het een bron van (ijskoude) inspiratie. Dit komt door de grote overlap in vaktechnieken, machines, grondstoffen en zelfs leveranciers. Maar ook doordat steeds meer bakkers zelfgemaakt ijs verkopen om hun omzet te stimuleren. En ook horecaprofessionals zijn een graag geziene gast op de beursvloer van IJs-Vak! 

000

IJsbereiders

001

Bakkers

002

patissiers

003

horecaondernemer

IJsVak-wedstrijden

Wie maakt het lekkerste ijs, de mooiste creatie en mag zich IJssalon van het Jaar noemen? Tijdens de Bakkersvak & IJs-Vak 2027 barst de strijd weer los tussen ijsbereiders, tijdens de wedstrijden van de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders. 

Twintig finalisten presenteren hun beste smaakcreatie live op het podium. De winnaar krijgt de felbegeerde IJsspatel. 

Binnen zes minuten én met grote precisie maken deelnemers vier identieke ijscreaties. Een jurering met een zicht-, blind- en praktijkjury bepaalt de winnaar. 

Vijf ijssalons maken kans op de titel en worden tijdens de beurs bekendgemaakt. Daarna bezoekt een mystery guest de genomineerden. 

Winnaars IJsVak-wedstrijden 2025

In samenwerking met de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders vonden de IJsVak-Wedstrijden plaats tijdens vakbeurs Bakkersvak & IJs-Vak op 9, 10 & 11 maart 2025 in Evenementenhal Gorinchem. Naast de spannende live competities De Gouden IJsspatel en De Gouden IJscreatie werden diezelfde dagen de winnaars van de wedstrijden bekend gemaakt én de genomineerden van De IJssalon van het Jaar aangekondigd. Benieuwd naar de winnaars?

Programma 2025

Zondag 9 maart

Masterchef
Ook in 2025 geeft het Gilde van SVH Meesterijsbereiders ‘acte de présence tijdens de IJsVak-Beurs. Ze openen de beurs op zondag 9 maart om 10.00 uur met het ijsontbijt. Een heerlijk frisse start van de dag!

Na het ontbijt start de wedstrijd om het Meest Meesterlijke IJsje. Twaalf SHV Meesterijsbereiders nemen het tegen elkaar op en presenteren hun vernieuwende ijssmaken. Kom jij meekeuren? Proef een aantal heerlijke ijsjes en stel je top 3 samen. Om 12:00 uur begint de spannende Black Box Contest. Deelnemers ontvangen een box met onbekende ingrediënten en gaan de uitdaging aan om hiermee een bijzonder ijsje én een ijstaart te creëren. Dit vraagt om vakmanschap en originaliteit! 

Om 16.00 uur worden de winnaars van zowel de Black Box Contest als het Meest Meesterlijke IJsje bekendgemaakt. Daarmee wordt ook bepaald wie de trofee overneemt van Luc Blok van IJssalon Luciano in Wassenaar, de winnaar van 2024. Ben jij erbij? 

Maandag 10 maart

De Gouden IJsspatel
In 2025 staat alles in het teken van het beste Karamel-ijs. Karamel-ijs maken vergt geduld en precisie. De jury proeft blind en beoordeelt het ijs tijdens de voorronde op 10 en 11 februari. De beste 20 ijsjes gaan door naar de grote finale op Bakkersvak & IJs-Vak vakbeurs waar zij hun Karamel-ijs live op het podium bereiden. Wie maakt het lekkerste Karamel-ijs van Nederland? 

De Gouden IJscreatie
In deze spannende competitie staat de deelnemers de opdracht om in slechts zes minuten tijd vier identieke ijscreaties te maken naar eigen recept, waarin ook het karamel-ijs verwerkt moet zijn. Door de unieke jurering met een vakjury, een kinderjury en een zaal vol publiek wordt er gekeken naar kwaliteit en presentatie van het ijs.

IJssalon van het Jaar 
Om kans te maken op de titel van IJssalon van het Jaar 2025 dienen deelnemers mee te doen aan zowel de Gouden IJsspatel als de Gouden IJscreatie. De eerste vijf deelnemers met het hoogst aantal punten worden genomineerd voor de titel van IJssalon van het Jaar 2025. Welke ijssalon kroont zich tot de beste van Nederland 2025?

Dinsdag 11 maart

Dit jaar gaan de VAIJ en het Dutch Pastry Team een samenwerking aan op het podium. Het publiek wordt meegenomen in de wereld van ijs én patisserie. Daarnaast verzorgt de VAIJ op het podium, samen met studenten, een leuke en leerzame workshop over het maken van ijs.

Om 10.30 uur start de workshop IJs maken met studenten. Als bezoeker kan je daarnaast om 13.00 uur aansluiten bij de demonstratie ‘Smashed Easter Eggs’ met SVH Meesterijsbereiders Nils Hendrikse en Dutch Pastry Team-lid Carlo Midiri. Daarna start er weer een workshop IJs maken met studenten om 14.00 uur. 

Dit jaar gaan de VAIJ en het Dutch Pastry Team een samenwerking aan op het podium. Het publiek wordt meegenomen in de wereld van ijs én patisserie. Daarnaast verzorgt de VAIJ op het podium, samen met studenten, een leuke en leerzame workshop over het maken van ijs.

Studentenprogramma
Dag drie staat in het teken van de studenten van het IJscentrum. Het IJscentrum in Vlaardingen heeft in de afgelopen twintig jaar al behoorlijk wat professionele ijsbereiders afgeleverd. Iets waar zij zeer trots op zijn! Op deze laatste IJs-Vak dag worden de studenten ijsbereiders aan het werk gezet, juist om te laten zien wat een ijsbereider in spé allemaal leert en kan.

Edwin van Es - Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders

“Het stimuleren van het vakmanschap staat centraal tijdens de onderlinge competitie om de kwaliteit van het ambacht van de ijsbereiders én het ambachtelijk schepijs te verhogen. Met deze wedstrijden tonen ijsbereiders hun vakmanschap en kunnen ze zich aan elkaar meten, maar creëren ze ook aandacht voor ambachtelijk bereid ijs bij de consument.”

– Edwin van Es
voorzitter Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders

WIST JE DAT?

Om kans te maken op de titel van IJssalon van het Jaar 2026 dienen deelnemers mee te doen aan zowel de Gouden IJsspatel als de Gouden IJscreatie. De eerste vijf deelnemers met het hoogst aantal punten worden genomineerd voor de titel van IJssalon van het Jaar 2026.

ijssalon van het jaar

Kom je langs bij de IJsVak-Wedstrijden tijdens de vakbeurs?

Naast de spektakels van de IJsVak-Wedstrijden en de wedstrijden van het Dutch Pastry Team, draait Bakkersvak & IJs-vak vakbeurs om proeven en samenkomen met de professionals uit de boulangerie, patisserie, chocolaterie en ijs. Als bezoekers van dit tweejaarlijks evenement kun je alle vakwedstrijden komen bewonderen, netwerken met de markt en allerlei smaken beleven.

Let op! Om je te registreren voor Bakkersvak & IJs-Vak heb je een code nodig. Deze kun je via een van onze exposanten opvragen. 

Reacties van de beursvloer

Bezoekers en exposanten delen hun ervaringen. Hoe vonden zij de beurs en wat namen ze mee naar huis?

Onze exposanten

Laan Heiloo bv
Lotus

Programma Bakkersvak & IJs-Vak

Op Bakkersvak & IJs-Vak draait het programma om één ding: doen! Samen met het Dutch Pastry Team, de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum en het BoulangerieTeam zorgen we voor een uitgebreid programma. Ook de exposanten doen volop mee: op de Smaak- & Kennispleinen wat grenst aan hun eigen stands kun je live meekijken hoe vakmanschap tot leven komt.

Voor wie nog meer?

INDUSTRIËLE BAKKERIJ

Of je nu groot produceert of als (kleiner) bedrijf levert aan bedrijven.
Lees meer >

HORECA & CATERING

Ondernemers die hun gasten willen verrassen met bakkerij- en ijscreaties.
Lees meer >

AMBACHTELIJKE BAKKERIJ

Van brood tot bonbon: voor alles wat de ambachtelijke bakker nodig heeft.
Lees meer >

DUTCH PASTRY AWARD

Gepassioneerde patissiers nemen het tijdens De Dag van het Ambacht tegen elkaar op. Het thema? Vintage!


Roos Ouwerkerk

Meer informatie over het programma?
Content Coördinator

roos.ouwerkerk@easyfairs.com
+31 (0)6 255 887 30

Jolanda account manager


Jolanda Becker

Deelnemen aan Bakkersvak & IJs-Vak? Account Manager

jolanda.becker@easyfairs.com
+31 (0)6 270 136 25