Op 11 en 12 november kwamen in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen de beste bakkers van Nederland samen voor de NK BakkersVakWedstrijden. Dit jaar was extra bijzonder: de stichting achter de wedstrijden bestaat precies 100 jaar, een mijlpaal die de rijke geschiedenis, het vakmanschap en de voortdurende relevantie van deze vakwedstrijden onderstreept.
De BakkersVakWedstrijden zijn al een eeuw lang een podium waar innovatie, ambacht en kwaliteit centraal staan. Jong talent, gevestigde bakkers en vakprofessionals krijgen hier de kans om hun creativiteit en kunde te presenteren aan een deskundige jury. Vanuit Bakkersvak & IJsVak waren wij aanwezig om dit jubileum en de bijzondere prestaties van deelnemers en winnaars vast te leggen.
“De vakwedstrijden brengen ons naar een hoger niveau” – Jacco de Kok
Bij het inleveren van zijn producten vertelt Jacco de Kok (Bakkerij de Kok) hoe waardevol deelname voor hem is. “De vakwedstrijden brengen ons naar een hoger niveau doordat het door mensen gekeurd wordt die echt verstand hebben van de producten. Je krijgt op ieder onderdeel punten, en je kunt altijd terugvragen waar eventuele minpunten vandaan komen.”
Het wedstrijdelement brengt niet alleen verbetering, maar ook verbinding: “Je leert hier ook de bakkers kennen. Ik heb nu veel contact met een Friese bakker. Wij zijn in Zeeland niet zo goed in ontbijtkoek, maar Friezen wel. Nu heb ik goede ontbijtkoeken in de winkel liggen en ik heb zelfs het lef gehad om ze hier in te leveren!”
“Dit jaar is extra bijzonder: we bestaan 100 jaar” – Marco Lenes
Juryvoorzitter Marco Lenes benadrukt de omvang én de traditie van het evenement: “Vandaag beoordelen we ruim 700 producten in 24 verschillende klasses. Deze editie is extra bijzonder omdat we 100 jaar bestaan.”
Volgens Lenes blijft de kracht van de organisatie geworteld in stabiliteit en teamwork: “We doen wat we ieder jaar doen: proberen het nóg beter te doen, maar wel vanuit de kracht van de organisatie. We lopen hier met 35 vrijwilligers rond. Al 100 jaar worden de wedstrijden gedragen door vrijwilligers, dat maakt dit uniek.”
Dat de wedstrijden nog steeds relevant zijn, blijkt volgens hem vanzelf: “Het feit dat bakkers uit heel Nederland meedoen, toont aan hoe belangrijk deze wedstrijden in 2025 nog steeds zijn.”
Winnaars aan het woord: vakmanschap wordt beloond
Voor Paul Timmer (Echte Bakker Timmer) is de titel opnieuw een bevestiging van vakmanschap: “Wel veel. Vorig jaar hebben we ’m ook gewonnen. Koek is voor ons een belangrijk product. Ik was erop gebrand om het opnieuw te proberen.” De titel heeft direct impact op de bakkerij: “We gaan gelijk de promotieknop indrukken! Pers, Facebook, in de winkels tamtam maken. Zo’n prestigieuze titel levert meer bekendheid en klandizie op.” Zijn advies voor toekomstige deelnemers: “Ga goed voorbereid aan de slag!”
Voor Roy Schepers (Echte Bakker Herman Schepers) betekent de titel erkenning én een stimulans: “Het betekent veel dat we het toch nog steeds goed doen. Het is niet makkelijk om elk jaar te presteren, maar het is leuk dat het weer lukt!” Zijn tip: “Kijk goed om je heen wie wat maakt, vraag veel advies en vraag om eerlijke feedback.”
Fien Kwant sleepte niet alleen de titel Talent van het Jaar binnen, maar won ook de wisseltrofeeën Crème Petit Fours en Mini Breekbrood. “Het betekent wel veel. Het is de derde keer dat ik meedoe. De eerste keer werd ik tweede, vorig jaar werd ik gediskwalificeerd in een categorie. Het was wel fijn dat ik ’m dit jaar won.” Ze ziet de titel ook als een springplank: “Bakkers horen dat je die prijs hebt gewonnen en weten wie je bent. Dat helpt bij het vinden van werk of een stageplek. Ik doe graag mee aan wedstrijden, dus ik ga zeker nog vaker meedoen.” Haar advies voor nieuwe deelnemers is helder: “Goed oefenen, goed voorbereiden, uit je comfortzone stappen, creatieve dingen bedenken en vooral veel feedback vragen aan vakgenoten.”
Een eeuw aan vakmanschap en een toekomst vol talent
De 100ste editie van de BakkersVakWedstrijden liet zien hoe sterk het Nederlandse bakkersambacht is. Van ervaren kampioenen tot opkomend talent: de passie, creativiteit en kwaliteit waren overal voelbaar.
Met dank aan de inzet van vrijwilligers, juryleden en deelnemers blijft dit evenement een onmisbaar platform binnen de sector én een bron van inspiratie voor bakkers die hun vak willen verdiepen, verbeteren of laten beoordelen.