Bakery Institute aanwezig op Bakkersvak en IJs-Vak: praat met ze over jouw uitdagingen!  

Bakery Institute aanwezig op Bakkersvak en IJs-Vak: praat met ze over jouw uitdagingen!  

Ook deze editie is Bakery Institute weer aanwezig op Bakkersvak en IJs-Vak! Ze gaan graag in gesprek met bakkers over de uitdagingen waar zij dagelijks mee te maken hebben. Hoe kun je bijvoorbeeld blijven produceren met pure grondstoffen, ondanks personeelstekort? Hoe implementeer je meer plant-based grondstoffen in je assortiment? Wat zijn slimme manieren om efficiënter te werken en tegelijkertijd je eigenheid te behouden? 

Tijdens Bakkersvak en IJs-Vak deelt Bakery Institute op standnummer H39 praktijkvoorbeelden van maatwerktrajecten die we bij andere bakkers hebben uitgevoerd. Ook geven we een inkijkje in het leermiddel Bakkerstalent, dat inmiddels door vrijwel alle mbo-bakkersopleidingen wordt gebruikt om de vakmensen van de toekomst op te leiden.  

Proeverij met visie 

Speciaal voor mbo-studenten organiseert Bakery Institute tijdens de beurs een proeverij. Aan de hand van vier smakelijke producten verklappen ze je de trends en inzichten van de afgelopen tijd. Alvast een tipje van de sluier: 

  1. Bread meets pastry: viennoiserie 
    Viennoiserie, je kunt er niet meer omheen. Het is de perfecte brug tussen brood en patisserie, ideaal voor bakkers die geen klassiek banket willen bieden. Past naadloos bij het moderne out-of-home consumptiepatroon én is efficiënt te produceren.

  2. Klaar voor de toekomst: de smaak centraal 
    Plantbased? Duurzaamheid en dieetwensen centraal stellen valt over te twisten, maar laten we het over smaak hebben. Minder ei, boter en room betekent dat pure ingrediënten – chocolade, noten, fruit – écht tot hun recht komen. Daar kun je het toch niet mee oneens zijn?

  3. Keuzes maken: wat past bij jou?
    Elke trend achterna hollen? Focus liever op wat bij je past. Een uitgekiend assortiment in plaats van eindeloos veel opties wat de klant keuzestress oplevert. Transparant vertellen wat je doet, sterke verpakkingen, bewuste grondstoffenkeuze en een kloppende kostprijsberekening. En die kwaliteit hoog houden: dáár zit de kracht.

  4. Terug naar de basis: vakmanschap boven trends 
    Innovatie en trends zijn verleidelijk, maar vakmanschap is tijdloos. In het onderwijs ligt de focus weer op de basis: grondstoffenkennis en vaktechnieken. Niet productgericht, maar vaardigheden ontwikkelen die veel breder toepasbaar zijn. Een stevige basis maakt toekomstproof. 

Drop je idee 

Vanzelfsprekend zijn we benieuwd wat jou als bezoeker bezighoudt. Waar zou jij graag hulp bij hebben? Welke gastchef moet Bakery Institute uitnodigen? Wat mis je in het cursusaanbod van Bakery Institute? En wat heeft de sector nodig?

Kom langs bij Bakery Institute op stand (H39) en laat je wensen achter op onze speciale ideeënwand.

Zien we je daar? 

Het ambacht blijven proeven, beleven en versterken

Ook in 2026 het ambacht proeven, beleven én versterken?

Dat kan op 1 en 2 maart tijdens De Dag van het Ambacht! Een kleinschalig en smaakvol evenement voor bakkers, patissiers, chocolatiers en ijsbereiders, waarbij proeven centraal staat.

Ontmoet collega’s, bezoek de vakwedstrijden, doe nieuwe ideeën op en laat je zintuigen prikkelen.