eerste selectie dda 11 maart 2024 (5)

PERSBERICHT | Ambachtelijke inspiratie: de eerste editie van De Dag van het Ambacht  

GORINCHEM – Na maanden van voorbereiding heeft de eerste editie van De Dag van het Ambacht plaatsgevonden op 11 maart 2024 in Evenementenhal Gorinchem. “Sleutelwoord van De Dag van het Ambacht was proeven. Een thematisch en praktisch ingestoken dag. Een dag die bovendien onze verwachtingen (en die van de deelnemers) heeft overtroffen wat betreft bezoekersaantallen”, aldus Martijn Brandse, Head of Event van Bakkersvak en IJs-Vak. De organisatie van de Dag van het Ambacht is trots op de eerste editie van dit nieuwe evenement, maar kijkt ook terug met een kritische blik.
eerste selectie dda 11 maart 2024 (6)
eerste selectie dda 11 maart 2024 (4)
eerste selectie dda 11 maart 2024 (5)

Actueel en praktisch

Het besluit om De Dag van het Ambacht te organiseren kwam in eerste instantie voort uit de vraag vanuit de wedstrijden. Zij zochten een podium en wilden graag voor de continuïteit en duidelijkheid naar de deelnemers deze wederom laten plaatsvinden in Evenementenhal Gorinchem. Daarna volgde een uitgebreid marktonderzoek onder bezoekers en exposanten. Vanuit de vraag van de markt en een Veganplein als eerste pilot op Bakkersvak en IJs-Vak, was het een logische stap om een evenement te organiseren dat zich helemaal richt op vegan, allergenenvrij en duurzaamheid.

De proeftafels en demonstraties waren de gehele dag drukbezocht met onder andere de populaire masterclasses ‘Vegan bakken’ van Bakels, geleid door Elina Vasilevska, en ‘Vegan IJsbereiding’ van Arco Kruik, SVH Meester IJsbereider. Daarnaast was er de masterclass ‘Maak je eigen plantaardige carrotcake en betercrème’ van Upfield, gepresenteerd door Vincent van der Zalm. Brandse voegt toe: “We hebben maandenlang uitgekeken naar dit moment en het is fantastisch om te zien hoe de bakkers, patissiers en ijsbereiders zich konden vinden in deze toch wel actuele thema’s. Natuurlijk is het afwachten hoe een eerste editie aanslaat bij het publiek, maar het resultaat was een dag vol inspiratie en praktische handvatten.”

Thema ‘Celebration’ bij het Dutch Pastry Team

Eén van de hoogtepunten was de aanwezigheid van het Dutch Pastry Team, dat een dagvullend programma verzorgde met de jaarlijks georganiseerde vakwedstrijden Dutch Pastry Award en De Beste Bonbon van Nederland.

Voor de Dutch Pastry Award presenteerden zeven getalenteerde patissiers hun indrukwekkende showstukken, die de ambachtelijke finesse en innovatie van de patisserie vertegenwoordigden. Noa Vlemmix werd bekroond met goud voor haar uitzonderlijke creatie in het thema Celebration. Rostriana Permatasari behaalde de tweede plaats met een volledig plantaardig showstuk en Luuk Renckens nam de derde plaats in. Daarnaast streden maar liefst twintig deelnemers om de titel van Beste Bonbon van Nederland. De prijs voor het winnen van de Beste Bonbon van Nederland 2024 werd uitgereikt aan Daan van de Lee. Namens de organisatie van De Dag van het Ambacht felicitaties aan alle winnaars.

Naast deze wedstrijden waren de demonstraties van gastchefs Marike van Beurden en Alexandre Bourdeaux een ware traktatie voor de bezoekers. Hun culinaire kunsten en gepassioneerde presentaties vielen erg in de smaak, waardoor ze een onvergetelijke toevoeging waren aan dit evenement.

De IJs-Vakwedstrijden: waar creativiteit en vakmanschap samenkomen

De deelnemers van de IJs-Vakwedstrijden streden onder andere om de titel van De Gouden IJsspatel 2024. Myrne Meulendijks van ‘t IJshofje nam de eerste plaats in met haar heerlijke perenijs, Mark van Gaal van IJs en Spijs uit Haps veroverde de tweede plaats en Marcel Vermeulen van Ciolato di’ Cello uit Voorhout de derde plaats. De Gouden IJscreatie bracht wederom kunst op het podium, waarbij de deelnemers de meest prachtige creaties presenteerden. Gijs Kennis van De Smaak veroverde de eerste plaats met zijn meesterlijke creatie, gevolgd door Coco Strijbosch van IJssalon Pisa uit Zevenaar op de tweede plaats en Mark van Gaal van IJs en Spijs uit Haps op de derde plaats.

Naast de individuele prijzen werden ook de genomineerden voor IJssalon van het Jaar 2024 bekendgemaakt. ‘t IJshofje uit Meijel, IJs en Spijs uit Haps, Ciolato di’ Cello uit Voorhout, De Smaak! Chocolade & IJs uit Eersel, IJssalon Pisa uit Zevenaar en Luciane uit Wassenaar zijn allemaal kanshebbers voor deze felbegeerde titel. De organisatie van de Dag van het Ambacht wenst alle ijsbereiders veel succes tot de bekendmaking in juni. “Een grote dank aan alle deelnemers voor het presenteren van hun heerlijke creaties en het verrijken van deze speciale dag”, namens Brandse.

Terugblik op de eerste editie

Hoewel de organisatie verheugd is met het succes van De Dag van het Ambacht, erkent het ook de kritische geluiden die zijn ontvangen. Brandse vult aan: “Alle feedback wordt serieus genomen met als doel een succesvol evenement te realiseren in de toekomst waar de gehele branche zich thuisvoelt.” Eén ding is duidelijk en dat is dat de community behoefte heeft aan een platform zoals De Dag van het Ambacht in de jaren dat er geen Bakkersvak en IJs-Vak is.

Volgend jaar kan de gehele branche uitkijken naar een nieuwe editie van Bakkersvak & IJs-Vak. Deze editie staat gepland op 9, 10 en 11 maart 2025 in Evenementenhal Gorinchem.

Voor meer informatie en updates over De Dag van het Ambacht en Bakkersvak en IJs-Vak, houd de website www.bakkersvak.nl in de gaten.

Bezoeken?

Ben je geïnteresseerd om dé beurs voor ambachtelijk vakmanschap te bezoeken? Klik hieronder om je gratis te registreren voor Bakkersvak & IJsvak op 5, 6 & 7 maart 2023. 

DEEL DIT BERICHT

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top