Patisserie verheven tot kunst
Het Dutch Pastry Team bestaat uit professionele en vakbekwame patissiers die het ambacht ‘patisserie’ verheffen tot kunst. Jaarlijks organiseert het team de vakwedstrijden Dutch Pastry Award en De Beste Bonbon van Nederland. Dit jaar biedt Bakkersvak een podium voor deze gerenommeerde wedstrijden. Daarnaast nemen teamleden deel aan (internationale) wedstrijden, verzorgen zij demonstraties, delen kennis en inspiratie, ontwikkelen recepturen en mallen voor sponsoren en vakbladen. De ambitievolle leden doen dit geheel vrijwillig met gezamenlijke doelen; de bakkerij branche in Nederland naar een hoger niveau tillen, (inter-)nationaal de Nederlandse patisserie een hoogwaardige uitstraling geven en de jeugd/vakmensen enthousiasmeren voor verfijnde patisserie.
Programma
Tijdens Bakkersvak & IJs-Vak verzorgt het Dutch Pastry Team een afwisseling programma waarbij zowel de Dutch Pastry Award, de Beste Bonbon van Nederland als interessante demonstraties door topchefs aan bod komen.
Demonstraties vanuit het Dutch Pastry Team
10.30 uur | Noa Vlemmix & Rostriana Permatasari
Laat je verrassen door een verfijnd trio van Amuse Bouche/Friandises, geïnspireerd op de Indonesische keuken. Noa en Yana brengen traditionele smaken tot leven met een moderne twist, waarbij kaffir limoenblad, kokos en bloedsinaasappel de hoofdrol spelen.
Tijdens de demo laten we zien hoe flavor pairing werkt en hoe traditionele ingrediënten als kaffir limoenblad perfect samengaan met toegankelijke, moderne smaken.
11.30 uur | Joeri Vandekerkhove
Demo – Patisserie Lente inspiratie
12.30 uur | Robin Hoedjes
Demo – De klassieker: de hazelnoot progress taart.
Ontdek een vernieuwde versie van de klassieke hazelnoot Progress taart, waarin traditie en innovatie samenkomen. Robin tilt deze tijdloze favoriet naar een hoger niveau met moderne technieken en verrassende ingrediënten, waardoor elke hap een inspirerende twist krijgt. Een ode aan het verleden, met de smaak van de toekomst!
13.30 uur | Luuk Renckens
Demo – Dessert op bord
Deze demo richt zich op het toepassen van chocolaterietechnieken binnen de restaurantwereld. Door innovatieve chocoladeomhulsels en verfijnde vullingen te ontwikkelen, kunnen chocolatiers bijdragen aan eenvoudig te presenteren, hoogwaardige desserts.
14.30 uur | Kiki Suijkerbuijk
Demo – Pistache mango entrement
15.30 uur | Noa Vlemmix & Rostriana Permatasari
Laat je verrassen door een verfijnd trio van Amuse Bouche/Friandises, geïnspireerd op de Indonesische keuken. Noa en Yana brengen traditionele smaken tot leven met een moderne twist, waarbij kaffir limoenblad, kokos en bloedsinaasappel de hoofdrol spelen.
Tijdens de demo laten we zien hoe flavor pairing werkt en hoe traditionele ingrediënten als kaffir limoenblad perfect samengaan met toegankelijke, moderne smaken.
Dutch Pastry Award
Dit is dé patisserie wedstrijd in Nederland en de hoogst haalbare wedstrijd op gebied van patisserie. Jaarlijks nemen gepassioneerde patissiers het tegen elkaar op met één doel; nummer 1 patissier van Nederland worden, de titel ‘Beste Patissier van Nederland’ in de wacht te slepen en toetreden als aspirant-lid van het Dutch Pastry Team. Met dit jaar als thema: vintage
10.30 – 12.30 uur | Jurering showstuk
Presentatie; Roxana van der Meulen
13.00 – 14:00 uur | Demo – bonbon variaties – Carlo Lennarts & Robin Hoedjes
Allerlei varianten bonbons met de nieuwe bonbonvorm van het Dutch Pastry Team, genaamd Forged
14.00 – 14.30 uur | Demo – haute patisserie – Jeroen Goossens
14.30 – 15.30 uur | Voorbereiding prijsuitreiking
15.30 – 16.00 uur | Coupe du Monde team
Presentatie van het team voor 2027
16.00 – 16.30 uur | Prijsuitreiking Dutch Pastry Award
Wie wordt de winnaar van de Dutch Pastry Award?
Beste BonBon van Nederland
Tijdens Bakkersvak 2025 vindt de chocoladewedstrijd ‘Beste Bonbon van Nederland’ plaats, inmiddels een begrip in de bakkerij- en horecabranche! De bonbons worden door de deskundige jury van het Dutch Pastry Team beoordeeld op techniek, structuur en smaak.
De winnaar wint naast de officiële titel ‘Beste Bonbon van Nederland’ nog tal van andere mooie prijzen zoals; design ‘custom made’ wedstijdbokaal, bonbonmallen van Chocolate World en een exclusieve reportage.
10.30 – 12.00 uur | Jurering bonbons
Presentatie Peter en Babs
13.00 – 14.00 uur | Demo – bonbon variaties – Carlo Lennarts
Demo over verschillende varianten bonbons met de nieuwe bonbonvorm van het Dutch Pastry Team, genaamd Forged
14.00 – 15.00 uur | Demo – smashed egg’s – Carlo Midiri en Nils Hendrikse (SVH Meesterijsbereider)
Demo ”Smashed Easter eggs”.
15.30 – 16.30 uur | Prijsuitreiking ‘de beste bonbon van Nederland’
Aansluitend is de borrel
Coupe du Monde de la Pâtisserie
Ook de weg naar internationaal succes krijgt aandacht op de beurs. Tijdens Bakkersvak en IJs-Vak wordt stilgestaan bij de Coupe du Monde de la Pâtisserie – dé wereldwijde competitie waar Nederland trots op mag zijn. Met de laatste deelname in 2009 en een zilveren medaille in 2005, is het Dutch Pastry Team vastberaden om de internationale wedstrijdmentaliteit weer nieuw leven in te blazen. Haalt Nederland in 2027 opnieuw medailles binnen in Frankrijk?
Kom kijken bij de gerenomeerde wedstrijden

DUTCH PASTRY AWARD
Gepassioneerde patissiers nemen het tijdens De Dag van het Ambacht tegen elkaar op. Het thema? Vintage!

BESTE BONBON VAN NEDERLAND
Het creëren, ontwikkelen en maken van een juiste bonbon is ware ambachtelijke kunst. Wie wint deze chocoladewedstrijd?
ER IS ZOVEEL TE ZIEN
Naast de activiteiten van het Dutch Pastry Award zijn er nog meer dingen te ontdekken op de vakbeurs Bakkersvak & IJs-Vak. Benieuwd waar jij nog meer ambachtelijke inspiratie op kunt doen?
VEGAN DEMONSTRATIES
Bij een 25-jarig jubileum hoort een speciale verrassing. Dutch Pastry Team en het team van De Dag van het Ambacht zetten deze bijzondere gebeurtenis extra kracht bij door twee bijzondere top-chefs naar het evenement te halen. Alexandre Bourdeaux en Marike van Beurden verzorgen op het podium van het Dutch Pastry Team allebei een unieke en inspirerende live demonstratie. Dat is nog eens een traktatie!

Alexandre Bourdeaux
Demo 'Vegan in confectionery'
met zijn passie voor chocolade is Alexandre al jaren actief in de sector. Kom kijken naar zijn demonstratie om de fijne vegan kneepjes van de top-chef met eigen ogen te zien!

Marike van Beurden
Demo: 'Vegan in pastry’
Marike bijt zich samen met een bekende voedingswetenschapper vast in het plantaardige vraagstuk: hoe bieden we vegan opties aan zonder in te leveren op smaak en blijft het product tegelijk ook nog 'clean'. Neem vooral een kijkje bij haar inspirerende demonstratie!