De zachtheid en intense smaak zijn echt een feest voor de smaakpapillen

Fris Gedroogd Fruit bestaat sinds in 18 december 2013 en is opgericht door Hans Apontoweil, als hobby naast een fulltime baan. Vanwege zijn enorme passie voor Frankrijk bracht hij begin 2013 een bezoek aan Fruitgourmet, een Franse ambachtelijke producent van geweld gedroogd fruit. Snel merkte hij dat hij een bijzonder product in handen had en vroeg akkoord voor de verkoop ervan in Nederland. Dat kreeg hij. Zeven jaar later heeft het bedrijf een sterke groei gekend en is het assortiment rijkelijk uitgebreid. We spraken Hans en vroeg hem naar zijn succesverhaal.

“Vorig jaar nam ik voor het eerst deel aan de vakbeurs Bakkersbak, van 1 tot en met 3 maart 2020 in Evenementenhal Gorinchem. Tijdens dit evenement presenteerde ik kleine stukjes (biologisch) gedroogd fruit en dit leverde direct resultaat op. Bakkers, patissiers, ijsbereiders, chocoladeproducenten en grote industriëlen van brood, toast en noga reageerden heel enthousiast bij het proeven van mijn producten. Zij kennen wel het standaardassortiment van stukjes abrikozen en stukjes vijgen, maar ik kon hen laten zien dat het assortiment veel breder is, bovendien in verschillende formaten. Daardoor hebben we veel aanvragen gekregen”, aldus Hans Apontoweil.

Ambachtelijk, vol van smaak en lange houdbaarheid

Het heeft wat jaren geduurd en nog lang niet iedereen kent het grote verschil tussen gedroogd fruit en geweld gedroogd fruit (zachte textuur). “De kwaliteit van ons geweld gedroogd fruit wordt alom geprezen’’. Het bevat veel voedingsstoffen en vezels en dient o.a. als voedzaam tussendoortje. Vergeleken met vers fruit, dat kort houdbaar is, kun je hiervan heel lang genieten”. Hoe wordt het ambachtelijk welproces vormgegeven? “Stapje voor stapje wordt lauw water toegevoegd aan de gedroogde (bio) zuidvrucht. Dat ambachtelijke welproces kan 8 à 48 uur duren met als doel behoud van de natuurlijke ingrediënten en de pure smaak. Dat is een groot verschil met de industriële producenten van geweld gedroogd fruit, die de gedroogde zuidvruchten hoogstens een paar uur in stilstaand bad met water wellen”, legt Hans uit. “Na het wellen pasteuriseren we het gewelde gedroogde fruit langzaam en hierdoor is de houdbaarheidsdatum minimaal 6 maanden bij uitlevering”. Bij de biologische producten zelfs minimaal 12 maanden.

Uniek assortiment kleine stukjes gedroogd fruit

Het assortiment op de webshop van Fris Gedroogd Fruit is nergens anders in Nederland te verkrijgen. “We kunnen wel 30 verschillende gedroogd fruit ‘’wellen’’ of versnijden in stukjes van 1mm tot en met 20mm. Om plakken te voorkomen omhullen we de stukjes met rijstemeel of dextrose. De gesneden stukjes gedroogd fruit worden gevoerd in 10 KG zakken maar kunnen we op maat leveren vanaf 1 KG. “Binnen het gedroogd fruit assortiment zijn de gedroogde bananenstukjes één van de vele verrassende producten door de zachte textuur en ‘’gebakken’’ bananensmaak. Verse bananen pellen we en we laten ze heel langzaam drogen in een droogoven. Vervolgens pasteuriseren we het product en voor een producent van chocoladerepen versnijden we de stukjes à 5 à 7mm. De kleine stukjes worden door de chocolade verwerkt of over de chocolade tablet gesprenkeld. Dat is nu net de finishing touch en vormt een waanzinnig lekkere combinatie”, vult Hans aan.

COVID-19

Consumenten kunnen het biologische gewelde gedroogde fruit van Lilifruit vinden bij onder meer Ekoplaza en Odin winkels. Tevens zijn de 1 KG bakken met geweld gedroogd fruit beschikbaar via groothandels als Hanos, Bidfood en Zegro. Hotels geven het conventionele geweld gedroogd fruit een plaats bij het ontbijtbuffet, restaurants verwerken het in allerlei gerechten. Vooral wanneer het fruit van het zomerseizoen uit de schappen verdwijnt, en het wildseizoen zich aandient, nemen restaurants veel geweld gedroogd fruit af. Wild laat zich goed combineren met bijvoorbeeld pruimen of cranberries. De sluiting van de horeca door COVID-19 heeft effect op de afzet van de grootverpakkingen. “De omzet in dit kanaal daalde met vijfendertig procent. Lilifruit daarentegen groeide met zestig procent in de bio-winkels.

Over de grens

Buiten Nederland ligt er veel potentie voor Fris Gedroogd Fruit. Sinds een paar weken is de eerste Ekoplaza winkel in België geopend en er zullen meer volgen. Hans sluit af: “In het begin van 2021 zal Lilifruit geïntroduceerd worden bij bio winkelketen Sequoia. Na de uitvoering van een marktonderzoek naar de potentie van Lilifruit in Duitsland, hebben diverse groothandels interesse  getoond en heb ik contact met hen gehad. Lilifruit gaat dus over de grens.”

Meer weten? Kijk voor meer informatie op: https://www.frisgedroogdfruit.nl/

Bezoeken?

Ben je geïnteresseerd om dé beurs voor ambachtelijk vakmanschap te bezoeken? Klik hieronder om je gratis te registreren voor Bakkersvak & IJsvak op 5, 6 & 7 maart 2023. 

DEEL DIT BERICHT

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top