Finalist Kees Baars jr. van IJssalon IJsie Prima in Callantsoog: “Het ijs stroomt door mijn aderen”

Callantsoog staat bekend als één van de oudste en fraaiste badplaatsen van Nederland. Wie zichzelf na een wandeling op het strand op het lekkerste ijs wil trakteren is bij IJsie Prima aan het juiste adres. Op het Dorsplein maakt de derde generatie van de familie Baars-Tichelaar als sinds 1963 dagelijks ambachtelijk ijs. Wij brachten een bezoek en gingen in gesprek met ijsmaker Kees Baars jr.

“Mijn opa en oma begonnen deze zaak in 1963. Mijn ouders zijn in hun voetsporen getreden en bouwden IJssalon IJsie Prima verder uit tot een begrip in de regio. Ik ben letterlijk in deze ijssalon opgegroeid, het kwam nooit voor dat er niemand van onze familie in de zaak stond.” Kees jr. vervolgt: “Net als mijn broer Ties, heb ik Callantsoog een aantal jaar verlaten voor studie en werk. Bij ons beiden begon het weer te kriebelen en na een paar jaar Amsterdam zijn we allebei weer teruggekeerd. De ijssalon in. Samen met Kees sr. sta ik de ijskeuken en Ties, mijn moeder en team van ijsmeisjes en ijscomannen staan in de salon achter de vitrine. ”

Traditie, toewijding en kwaliteit

Dat in IJsie Prima dagelijks met passie en liefde ijs gedraaid wordt zal niemand verbazen. De basis van het bekroonde ijs is een decenniaoud recept. Van opa Tichelaar. “De fruitsmaken bevatten tot zo’n zestig procent puur fruit. Aardbeien halen we hier uit de buurt, citroenen van Sicilië. Onze hazelnoten importeren we uit de Piemonte in Italië. Daar groeien de beste ter wereld.”

Maar wat bepaalt dan de kwaliteit van het ijs? “Een goed ijsje wordt gekenmerkt door een bereiding met heel veel liefde en natuurlijk het gebruik van verse en pure ingrediënten. Belangrijk is een goede balans en structuur van het ijsje. Het is voor mij ontzettend waardevol dat ik iedere dag kan putten uit jarenlange ervaring. Toch merk ik dat smaak evalueert in verloop der tijd. Daarom bieden we onze klanten een breed scala aan smaken, ijscreaties en softijs. Ook vegan, glutenvrij ijs en frozen yoghurt is niet meer uit ons assortiment weg te denken.”

Je maakt altijd de vertaalslag naar ijssmaken

Altijd en overal is Kees jr. bezig met de vertaling van zijn ervaring(en) naar ijssmaken. Zijn ‘ijsbrein’ slaat direct op hol bij het zien en proeven van bijzonderheden. “Zo haal ik veel inspiratie uit de natuur en de omgeving rondom Callantsoog. Op weg naar de salon passeer ik het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld. Van april tot eind mei staat alles hier volop in bloei en kleuren de velden rood, geel, oranje, wit van de tulpen. Hieruit is ook de smaak ‘Lente in de lucht’ ontstaan. Fris, vol bloemig, zacht.” Kees jr. vervolgt: “Voor komend jaar speel ik met het idee om iets te creëren met duindoornbessen, vlierbloesem en vlierbessen. Deze groeien bij het duinmeer ‘Het Zwanenwater’. Het is toch gaaf als je met de seizoenen mee allerlei ijssmaken ontwikkelt en dit kunt vangen in een bolletje ijs.”

“Robin Alting is voor ons een inspiratiebron, hij is een echte vakidioot. Robin behoort tot de top en is een echte creatieve en enthousiaste ijsbereider. Naast dat hij als eerste stroopwafelijs introduceerde is hij al twee keer uitgeroepen tot beste ijsmaker van Nederland.”

Muur of Fame

De namen van zowel opa Tichelaar, Kees senior en Kees junior pralen aan de wand met trofeeën en oorkondes. “We gaan uit van onze eigen kracht. Wij leven als ijssalon niet alleen voor de vakwedstrijden, want het draait natuurlijk om de zaak in Callantsoog. Maar als je zo met je vak bezig bent en je probeert ieder seizoen een beetje beter te worden, dan is een prijs een mooi compliment en erkenning van je werk.” Op de vraag of de broers Baars verdere ambities hebben antwoordt Kees Jr.: “Ja, er zijn zeker wel ambities, maar we hebben nog geen concrete plannen. Het enige dat we zeker weten, is dat een extra vestiging niet ten koste mag gaan van de huidige winkel in Callantsoog.”

Finalist IJssalon van het Jaar 2020-2021

IJsie Prima behoort tot de top van Nederland en is in de race om ‘IJssalon van het Jaar 2020’ te worden. Kees jr.: “Ja, gaaf hè. Ik haalde de derde plek tijdens de Gouden IJsscreatie. Mijn creatie noemde ik #GELATO, een combinatie van kersensorbetijs, Pistache van Sicilië en Stracciatella naar mijn opa’s recept met een zelfgebakken oubliehoorn met specerijen. Daarbij serveerde ik een amarena salsa met gezouten amandelkrokant. Tijdens de presentatie heb ik uitgepakt door mijn ijscreatie te maken op een bord waar een videoscherm in verwerkt zat. Daarop was een clip te zien met de bereiding van het ijs.”

“Betreft het jurybezoek duurde het relatief lang voordat we bezoek kregen. Toevallig gebeurde dat op een stille, stormachtige dinsdagmiddag. Er waren geen volle terrassen en de ijssalon bruiste op dat moment even niet. In aanloop naar dit moment streef je iedere dag naar het hoogste haalbare en ben je net een tikkeltje scherper dan normaal. Je neemt je personeel hierin ook in mee, dus voor ons voelt het ook echt als een teamprestatie. We kunnen niet wachten tot het verlossende woord wordt gegeven op 1 april 2021!”

IJssalon IJsie Prima, Dorpsplein 27, Callantsoog, 0224-582083, www.ijsieprima.nl. Dagelijks geopend. Volg op social media of kijk op de site voor actuele openingstijden.

Bezoeken?

Ben je geïnteresseerd om dé beurs voor ambachtelijk vakmanschap te bezoeken? Klik hieronder om je gratis te registreren voor Bakkersvak & IJsvak op 5, 6 & 7 maart 2023. 

DEEL DIT BERICHT

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top