Mark van IJs & Spijs: “Onze ijssalon brengt warme herinneringen naar boven bij veel mensen in de gemeenschap. Dat vinden we heel bijzonder.”

Het zonnetje schijnt, en het is een zoete inval in de gezellig ijssalon IJs & Spijs van Mark en Jade in Haps. Jongeren, moeders met kinderen en toevallige voorbijgangers komen binnen om te genieten van een ijskoude lekkernij. Mark: “We wilden 15 jaar geleden voor onszelf beginnen en we waren op zoek naar iets wat bij ons paste én een maatschappelijke functie had. Zo kwamen we uit op een ijssalon. Ons doel was om uiteindelijk het lekkerste ijs van Nederland te maken.”

Jade: “Toen we destijds dit pand kochten, was iedereen wat sceptisch. Wie begint er nou een ijssalon in zo’n klein dorp? Daar gebeurt toch helemaal niets? Op de eerste mooie zondag bewezen we al het tegendeel: er stonden zo ontzettend veel mensen in de rij om een ijsje te halen. Dat moment is ons altijd bijgebleven. Inmiddels kunnen mensen zich niet meer voorstellen dat we er ooit niet waren. De jeugd weet niet anders dan dat ze hier een ijsje kwamen halen met opa en oma. Daar zijn we heel trots op.”

Uitgesproken smaken

Dat ondernemen niet altijd over één nacht ijs gaat, blijkt ook uit de verandering die IJs & Spijs door de jaren heen heeft doorgemaakt. Mark: “In het begin is altijd aftasten wat er werkt en wat loopt. We zijn heel laagdrempelig  begonnen. Iedereen moest zich bij ons in de zaak welkom voelen. Nu weten we dat mensen onze kwaliteit kennen en de weg naar onze salon wel vinden. We durven daarom veel meer onszelf te laten zien. Dit komt vooral tot uiting in de ijssmaken die we aanbieden.”

Jade: “Door de jaren heen, hebben we al flink wat bijzondere en uitgesproken smaken gemaakt. Ze worden allemaal gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Elk jaar lichten we één zo’n smaak uit met een ludieke campagne. Ideeën voor nieuwe smaken komen vaak ’s avonds, het liefst onder het genot van een lekker wijntje. We maken hier geen strakke planningen voor: het komt wanneer het komt. Er kan zomaar ineens morgen inspiratie zijn voor een nieuwe ijssmaak. Maar we kunnen niet nu al voorspellen wat de rest van het jaar gaat gebeuren.”

2017

IJs & Spijs doet al een aantal jaar mee met de vakwedstrijden en is twee keer eerder genomineerd voor de IJssalon van het Jaar. In 2017 wonnen Mark en Jade de prijs. Mark: “Op de dag dat we ons 10-jarige jubileum vierden, hoorden we dat we de prijs hadden gewonnen. Toen barstte het feest pas écht los. Wat er daarna gebeurde, hadden we nooit kunnen bedenken. Op de landelijke radio en in de kranten was te lezen dat het lekkerste ijs te eten was in Haps. Van heinde en verre kwamen er mensen langs om te proeven. Dan merk je ook dat de mensen in het dorp heel trots zijn.”

Finalist IJssalon van het Jaar 2020/2021

Ook dit jaar dingt IJs & Spijs weer mee voor de titel IJssalon van het Jaar 2020/2021. Jade: “We hebben altijd veel geleerd van de verschillende vakwedstrijden. Zeker toen er mystery guests langskwamen bij ons in de salon. Je krijgt dan zo’n spiegel voorgehouden. Alle dingen die we terugkregen, hebben we opgepakt. Zo blijven we ons steeds verbeteren. Dit jaar waren er voor het eerst geen mystery guests, maar juist mensen die we goed kennen en al vaker in onze salon zijn geweest. Dat maakt het weer extra spannend!”

IJssalon IJs & Spijs, Burg. v. Hultenstraat 1a, Haps, 0485 32 19 13, www.ijsenspijs.nl. Woensdag tot en met maandag geopend. Volg op social media of kijk op de site voor actuele openingstijden.

Bezoeken?

Ben je geïnteresseerd om dé beurs voor ambachtelijk vakmanschap te bezoeken? Klik hieronder om je gratis te registreren voor Bakkersvak & IJsvak op 5, 6 & 7 maart 2023. 

DEEL DIT BERICHT

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top