Polar Express vormde inspiratie voor Dutch Pastry Award winnaar 2021 Joeri Vandekerkhove

Dinsdag 6 april stond volledig in het teken van de uitreiking van de Dutch Pastry Award 2021. Patissier Joeri Vandekerhove uit Harelbeke maakte het beste showstuk en sleepte de prestigieuze titel in de wacht. Hiermee is hij de tweede Belg die deze wedstrijd weet te winnen en was daarmee sterker dan de vijf andere Nederlandse deelnemers. We hebben contact op genomen met Joeri en vroegen hem hoe hij tot het design is gekomen en wat het verhaal achter zijn pronkstuk is.

Bron foto: Dutch Pastryteam

Ondanks zijn jonge leeftijd, heeft hij al een succesvolle weg afgelegd. Begin januari begon de Harelbekenaar met de voorbereiding op het presentatiestuk van de taart. “Ik had eerder al aan diverse patisserie wedstrijden meegedaan, maar wilde mijn kwaliteiten meten met de top van de patisserie in België en Nederland. Het is een werk van de lange adem, omdat je vooral veel moeten oefenen, proeven en bijsturen indien nodig. Dankzij corona had ik gelukkig iets meer vrije tijd om me daarop te focussen.” De West-Vlaming legde tot de dag van de wedstrijd nog een laatste hand aan de taart. “De taart is uiteindelijk pas dinsdagochtend afgewerkt. Hierna ben ik direct vertrokken richting Vlaardingen, in Nederland, om het te presenteren aan de jury”, aldus Vandekerkhove.

Polar Express

Op de vraag waar hij de inspiratie vandaan haalde antwoordt Joeri: “Het thema voor dit jaar was ‘Destination’. Een niet zo alledaags thema waar je niet zomaar kan aan beginnen zonder er even over na te denken. Toen kreeg ik het idee om de taart te baseren op de film Polar Express, een Amerikaanse animatiefilm waar gebruik werd gemaakt van 3D-technieken. Toen ik klein was vond ik de film als erg fascinerend. Na een periode van brainstormen en ideeën uit te tekenen stond mijn onderwerp vast. Meer dan een meter hoog. Een houten kistje, een metalen constructie en daarop een roestige locomotief.”

Steeds hoger niveau

Het niveau van de andere kandidaten was zeer hoog en alle stukken waren aan elkaar gewaagd. Joeri is van mening dat dit niveau de komende jaren ook zal blijven stijgen. Met deze prijs treedt hij in de voetsporen van Jurgen Willems, die zich in 2008 kroonde tot beste patissier van Nederland, maar later op jonge leeftijd overleed aan kanker. Willems was geen onbekende voor Vandekerkhove. “Meer zelfs, hij was een goeie vriend van mij. Ik draag dan ook dit volledige avontuur aan hem op”. De vrienden, familie en collega’s van Joeri zijn enorm trots op zijn prestatie. Helaas kan er geen feestje worden gegeven vanwege corona, maar zodra dit weer mogelijk is, dan zal de winst goed worden gevierd.

Iedere dag een beetje beter worden

“Als je zo met je vak bezig bent en je probeert ieder seizoen een beetje beter te worden, dan is deze prijs een enorm compliment en erkenning van je werk.” Op de vraag of hij nog tips heeft voor andere patissiers antwoordt Joeri: “Niet opgeven als het niet lukt, blijven pushen. Dan loont het vanzelf. Zelf was ik lang op zoek naar iets waar ik écht goed in was. Uiteindelijk werd het de patisserieschool in Brugge. Ik had niet de skills die mijn medestudenten over de jaren heen aangeleerd hadden. Toch had ik een enorme drive om deze achterstand zo snel mogelijk in te halen. Dat is meer dan gelukt.”

Daarna sluit hij het gesprek af met: “De komende tijd hoop ik het heel druk te krijgen. Ik kijk enorm uit naar mijn aspirant-lidmaatschap, want ik heb altijd al deel uit willen maken van het patisserieteam. De wereld staat niet stil en de trends en ontwikkelingen in deze branche volgen elkaar in rap tempo op, dus wil ik continu in ontwikkeling blijven, nieuwe uitdagingen aangaan en risico’s nemen. Tot slot wil ik anderen ook blijven stimuleren om mooie creaties te creëren.”

Share this item

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Scroll naar top