Sanne Smit van IJssalon Pinoccio in Heiloo: “Mijn favoriet is lemon meringue”

Sanne Smit is de zeer enthousiaste eigenaresse van de ijssalon Pinoccio aan de Stationsweg 74 te Heiloo. De formule en visie van Sanne is zo succesvol en laagdrempelig, dat iedereen, die eenmaal in haar ijssalon ijs heeft geproefd, gewoon weer móét terugkomen. De sfeer is gastvrij, sfeervol en kindvriendelijk. Letterlijk een hartverwarmende verkoelende ijsbeleving.

“In 2016 gooide ik het roer om, van accountant naar ambachtelijk ijsbereider. Het kwartje viel toen ik van mijn ijsje genoot bij ijssalon Pinoccio in Bergen en zag dat de zaak te koop stond. Gek genoeg bleef ik er maar over nadenken en besloot ervoor te gaan. Ik bracht een bod uit, stelde een bedrijfsplan op, en stapte daar vervolgens mee naar de bank. Het was behoorlijk spannend, omdat ik mijn baan al had opgezegd. Maar gelukkig kwam dat akkoord al binnen dezelfde week!” Sanne vervolgt: “Toen ben ik er vol voor gegaan. Het ijs maken leerde ik van de vorige eigenaar, die bleef na de overname nog drie weken helpen. Zijn recepturen heb ik ook overgekocht. Zaken als inkopen doen, tekorten opvangen, roosters indelen, et cetera kreeg ik vrij snel onder de knie. Die eerste maand was meteen de vuurdoop. In september 2016 was het alle dagen meer dan 25 graden en dat betekende ‘s ochtends op tijd beginnen met ijs draaien, de salon opengooien en ijsscheppen tot ‘s avonds laat.”

“Sinds het voorjaar 2018 run ik ook een tweede vestiging in Heiloo, welke genomineerd is voor de titel IJssalon van het Jaar. Naast deze twee filialen is er nog een derde Pinoccio filiaal in Schoorl en deze wordt gerund door de dochter van de vorige eigenaar. We delen graag onze successen en wisselen tips en tricks uit.”

Nummer twee van Nederland

In beide ijssalons verkoopt Sanne meer dan 30 verschillende smaken op ambachtelijke, Italiaanse wijze bereid schepijs. Pinoccio staat voor beleving, vrolijkheid, positiviteit. Sanne legt uit: “Een ijsje halen is iets waar mensen blij van worden en dit vrolijke gevoel wordt extra versterkt door de aandacht van het personeel, de inrichting en uitstraling van de ijssalon. We verkopen dagvers en ambachtelijk ijs en ik vind het erg belangrijk om die versbeleving ook over te brengen naar onze klanten. Om die reden heb ik een glazen wand voor de ijskeuken geplaatst.”

Naast dat de salon in Heiloo groter is dan in Bergen, blijft deze ijssalon ook open in de winter. “In de wintermaanden is er een grote vraag naar ijstaarten. Want laten we eerlijk zijn, wie wil er na een kerstmaaltijd niet een heerlijk ijsdessert?” Sanne gaat verder: “Daarnaast kan men tijdens een bezoek ook kiezen uit ijslolly’s, chocolade van de lokale banketbakker, warme Luikse wafels, poffertjes, milkshakes en warme chocolademelk. Sinds dit jaar zijn we een samenwerking aangegaan met Brownies&DownieS; we  verkopen hun brownies en maken er ook ijs van. ”

“Ik ben ontzettend trots op waar ik nu sta en ik wil me nog veel meer verdiepen in de wereld van ijs. Stiekem hoop ik uiteindelijk zo goed te worden als Hidde de Brabander”. 

Finalist IJssalon van het Jaar 2020-2021

Maandag 2 maart 2020 was een belangrijke dag. Sanne: “Ja, een geweldige dag. Ik was een van de 24 genomineerden in de wedstrijd om De Gouden IJsspatel. Op deze dag mocht ik het wedstrijdijsje – kersensorbet – nog eens draaien op het wedstrijdpodium van IJs-Vak in Evenementenhal Gorinchem. Er waren in totaal zes groepen en ik zat in de eerste groep. Nadat ik mijn ijs had bereid en in de vriezer had geplaatst, kon ik niets anders doen dan wachten. Toen ik tijdens de bekendmaking mijn naam hoorde bij nummer twee, werd ik overwelmd door alles wat daarna volgde. Namelijk de overhandiging van de beker, bloemen en ook heel veel felicitaties. Het voelde echt als een erkenning voor het werk dat ik had verricht, want ik had zoveel variaties geprobeerd.”

“Sindsdien hebben we de nominatie op de ramen van de ijssalon en hebben we bij het kersenijs een bordje laten maken, waarop staat dat we 2e zijn geworden. We plaatsen posts op onze social media-kanalen over de prijs en de nominatie. Corona maakte de promotie soms wel lastig. Het geeft een dubbel gevoel: je wilt zoveel mogelijk mensen naar je ijssalon trekken om het ijs te proeven, terwijl het tegelijkertijd niet de bedoeling is dat er te veel mensen in of om de winkel zijn. Hopelijk komen er snel betere tijden aan!”. Op de vraag wat ze zou doen als ze de titel zou winnen: “Een gat in de lucht springen, de pers uitnodigen en natuurlijk proosten”.

Inspiratie ontstaat op een willekeurig momenten

Op de vraag waar Sanne haar inspiratie vandaan haalt antwoordt zij: “Nieuwe ijssmaken creëren is een continu proces en gaat het hele jaar door. Het kan op ieder willekeurig moment ontstaan, bijvoorbeeld in de supermarkt of tijdens het eten van taart of andere lekkernij. Het liefst ga ik dan direct in de ijskeuken aan de slag. Ook worden via klanten ideeën van smaken aangereikt, waar ik dan gehoor aan geef en dit ga uitproberen. Je moet altijd naar de klant luisteren. Aan het einde van de dag blijkt juist door je klanten, dat je je ijssalon kunt voortzetten. Zij maken in feite mijn bedrijf mogelijk. Zo krijg ik altijd hele leuke feedback en veel positieve reacties. Ook vormen vakbladen, jaarlijkse vakbeurzen en noviteitendagen van o.a. leveranciers een goede bron. Toevallig heb ik op een van deze dagen mijn ultieme favoriete ijssmaak ontdekt, namelijk lemon meringue”.

 

IJssalon Pinoccio, Stationsweg 74, Heiloo, 072 – 7920167, www.ijssalonpinoccio.nl. Dagelijks geopend. Volg op social media of kijk op de site voor actuele openingstijden.

Bezoeken?

Ben je geïnteresseerd om dé beurs voor ambachtelijk vakmanschap te bezoeken? Klik hieronder om je gratis te registreren voor Bakkersvak & IJsvak op 5, 6 & 7 maart 2023. 

DEEL DIT BERICHT

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top