
Persbericht – Ambacht en competitie tijdens De Dag van het Ambacht 2026: top van ijsbereiders toont vakmanschap
Gorinchem – Op 1 en 2 maart 2026 vormt de Evenementenhal Gorinchem opnieuw het podium voor De Dag van het Ambacht, het landelijke event voor professionals uit de bakkerij-, patisserie- en ijssector. Tijdens deze tweedaagse staat het vak centraal, met volop aandacht voor innovatie, creativiteit en vakmanschap. Een van de hoogtepunten zijn de IJsVak-Wedstrijden van de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders (VAIJ), waar de beste ijsmakers van Nederland strijden om de prestigieuze titels Gouden IJsspatel en Gouden IJscreatie. Competitie rond chocolade-sorbetijs De Gouden IJsspatel draait dit jaar om het thema chocolade-sorbetijs, een smaak
Lees meer »
Robèrt van Beckhoven drie keer Meester: hoe patisserie, brood en ijs elkaar versterken
Tijdens een feestelijke inauguratie werd Robèrt van Beckhoven officieel benoemd tot SVH Meesterijsbereider. Daarmee is hij de eerste Nederlander ooit die de drie hoogste meestertitels in handen heeft: Meester Patissier,
Lees meer »
Anne van Het IJscafé: “We hebben grootse plannen, waarmee we zomaar de meest unieke salon van Nederland kunnen worden.”
Het zonnetje schijnt, en het is een zoete inval in de gezellig ijssalon IJs & Spijs van Mark en Jade in Haps. Jongeren, moeders met kinderen en toevallige voorbijgangers komen binnen om te genieten van een ijskoude lekkernij. Mark: “We wilden 15 jaar geleden voor onszelf beginnen en we waren op zoek naar iets wat bij ons paste én een maatschappelijke functie had. Zo kwamen we uit op een ijssalon. Ons doel was om uiteindelijk het lekkerste ijs van Nederland te maken.”
Lees meer »
Mark van IJs & Spijs: “Onze ijssalon brengt warme herinneringen naar boven bij veel mensen in de gemeenschap. Dat vinden we heel bijzonder.”
Het zonnetje schijnt, en het is een zoete inval in de gezellig ijssalon IJs & Spijs van Mark en Jade in Haps. Jongeren, moeders met kinderen en toevallige voorbijgangers komen binnen om te genieten van een ijskoude lekkernij. Mark: “We wilden 15 jaar geleden voor onszelf beginnen en we waren op zoek naar iets wat bij ons paste én een maatschappelijke functie had. Zo kwamen we uit op een ijssalon. Ons doel was om uiteindelijk het lekkerste ijs van Nederland te maken.”
Lees meer »
Finalist Kees Baars jr. van IJssalon IJsie Prima in Callantsoog: “Het ijs stroomt door mijn aderen”
Callantsoog staat bekend als één van de oudste en fraaiste badplaatsen van Nederland. Wie zichzelf na een wandeling op het strand op het lekkerste ijs wil trakteren is bij IJsie Prima aan het juiste adres. Op het Dorsplein maakt de derde generatie van de familie Baars-Tichelaar als sinds 1963 dagelijks ambachtelijk ijs. Wij brachten een bezoek en gingen in gesprek met ijsmaker Kees Baars jr.
Lees meer »
Björn van Intelligentia Taste Rooms: “Mensen verrassen en stimuleren anders naar eten en drinken te kijken, dat is onze missie”
Dat Intelligentia niet een gewone ijssalon is, is duidelijk zodra je binnenstapt. De salon ademt creativiteit. Björn: “Zeven jaar geleden wilden we een eigen zaak beginnen die mijn idee over smaak symboliseert. We gingen op zoek naar een branche waar ruimte was voor innovatie. Dat bleek de ijswereld te zijn. Maar een klassieke ijssalon zijn? Dat is nooit onze ambitie geweest.”
Lees meer »
Sanne Smit van IJssalon Pinoccio in Heiloo: “Mijn favoriet is lemon meringue”
Sanne Smit is de zeer enthousiaste eigenaresse van de ijssalon Pinoccio aan de Stationsweg 74 te Heiloo. De formule en visie van Sanne is zo succesvol en laagdrempelig, dat iedereen, die eenmaal in haar ijssalon ijs heeft geproefd, gewoon weer móét terugkomen. De sfeer is gastvrij, sfeervol en kindvriendelijk. Letterlijk een hartverwarmende verkoelende ijsbeleving.
Lees meer »
Bekendmaking IJssalon van het Jaar op 1 april live vanuit Gorinchem
De bekendmaking van de IJssalon van het Jaar 2020/2021 vindt plaats op donderdag 1 april om 15:00 uur. Live vanuit de Next Level-foyer in Evenementenhal Gorinchem onthult presentatrice Mascha de Rooij dé winnaar van de titel IJssalon van het Jaar. Vanwege de voortdurende coronasituatie is besloten om óók het jaartal
Lees meer »
Jubileumeditie Bakkersvak & IJs-Vak verplaatst naar 2022
De kogel is door de kerk. Organisator Easyfairs heeft besloten proactief te werk te gaan en Bakkersvak & IJs-Vak met een jaar op te schuiven naar 2022. Een hard gelag, daar gehoopt werd op een spectaculaire 10-jarige jubileumeditie in 2021. “Het Corona virus vergt enorm veel aanpassingen in ons dagelijks
Lees meer »
De zachtheid en intense smaak zijn echt een feest voor de smaakpapillen
Fris Gedroogd Fruit bestaat sinds in 18 december 2013 en is opgericht door Hans Apontoweil, als hobby naast een fulltime baan. Vanwege zijn enorme passie voor Frankrijk bracht hij begin 2013 een bezoek aan Fruitgourmet, een Franse ambachtelijke producent van geweld gedroogd fruit. Snel merkte hij dat hij een bijzonder product
Lees meer »
